Russiskfødt pasient reagerer på spørsmål fra fysioterapeut: – Jeg legger meg helt flat

Fysioterapeut Thor Kvamsdal (69) beklager etter at han spurte en pasient om hennes holdninger til krigen i Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

En 53 år gammel kvinne i Moss sto onsdag 30. mars frem i VG og fortalte om en negativ opplevelse med fysioterapeut Thor Kvamsdal. Kvinnen ble nemlig utspurt om sine holdninger til krigen i Ukraina. Tilsynelatende uten annen årsak enn at hun er født i Russland, skriver VG.

Kvinnen har bodd i Norge i 22 år og er norsk statsborger. Hun har gått til fysioterapeut jevnlig for å få behandling for ryggsmerter.

Krigen og Putin

– Fysioterapeuten begynte å snakke om krigen i Ukraina og sa at han ville forsikre seg om at han ikke behandlet noen som ikke var imot krigen. Jeg ble så såret, sier pasienten til VG.

Thor Kvamsdal forteller at han ringte kvinnen for å spørre om hun kunne være tolk for ukrainske flyktninger.

– Jeg spurte hva hun tenker rundt krigen. Og jeg fikk til svar at hun bare jobber og ser ikke nyheter, sier han til Fysioterapeuten.

– Så spør jeg hva hun tenker om Putin. Svaret jeg fikk, var at hun bare jobber og ikke ser på nyheter. Da må du se på TV, sa jeg.

– Tar avstand fra det som ble sagt

Kvinnen uttalte til VG at hun ble satt ut, og at hun for øvrig mener krigen er grusom.

Kvamsdal sier han angrer på spørsmålene han stilte pasienten.

– Ja, det gjør jeg. Jeg legger meg helt flat og beklager på det aller sterkeste. Man skal respektere alle holdninger og synspunkter. Det skal ikke stå i veien for behandling. Jeg tar avstand fra det som ble sagt.

– Pasienten ble ikke avvist

Fysioterapeuten avviser imidlertid at han nektet pasienten behandling.

– Pasienten ble ikke avvist av meg. Henvendelsen gjaldt språklig hjelp i forbindelse med behandling av ukrainske pasienter i min helprivate praksis, sier Kvamsdal.

Fysio- og manuellterapeuten forteller at han har fått «en del» meldinger etter at VG omtalte samtalen hans med pasienten.

– Det kom mange hatmeldinger inn på instituttets telefon.

– Hvordan opplever du medieeksponeringen?

– Det er veldig ubehagelig, men man må stå i det, og det skal jeg klare. Jeg har fokus på det jeg gjør det i det daglige.

Behandlet krigsflyktninger

Kvamsdal er opprinnelig fra Bergen, men har bodd og jobbet i Moss i over 40 år. Han flyttet til østfoldbyen i 1981 etter endt utdanning i Tyskland.

Fysioterapeuten sier lidelsene i Ukraina gjør ham svært opprørt.

– Tidligere har jeg behandlet bosniske kvinner som fluktet fra Balkankrigen, og fanger som har sittet i Saddam Husseins fengsler. Likedan afghanske unge gutter og menn. Når jeg ser det som nå skjer med ukrainske barn og voksne, går det veldig innpå meg. Det er ikke bare krigen, men i ettertid vil vi få en voldsom greie med behandling og ekspertise for å rydde opp i helsemessige utfordringer.

– Det er opprømtheten rundt dette som har gjort at dette har skjedd, sier han om episoden i Moss denne uken.

– Hvilken lærdom kan trekkes fra denne saken?

– Læringen er at i forhold til pasienter er det ting man virkelig må ta seg i akt på. Selv om det er smalltalk. Læringen er også at man må kunne regelverket.

NFF: Kan ikke nekte behandling

Fysioterapeuter kan ikke nekte å behandle noen på grunn av etnisitet, slår Norsk Fysioterapeutforbund (NFF) fast.

– Flere av paragrafene i likestillings- og diskrimineringsloven forbyr diskriminering blant annet på bakgrunn av etnisitet, sier Morten Bjerkhaug, seksjonsleder for arbeidsliv i NFF.

Fysioterapeutene må også forholde seg til helsepersonelloven.

– En terapeut må yte helsehjelp uavhengig av etnisitet. Du skal kun vurdere om pasienten har behov for helsehjelp, samt hva slags hjelp pasienten trenger. Det er ikke anledning til å avvise en pasient basert på etnisitet, sier Bjerkhaug.

Å nekte en pasient behandling er også et brudd på pasient- og brukerrettighetsloven, mener seksjonslederen.

Støre: – Sånn kan vi ikke ha det

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har også kommentert saken.

– Jeg kjenner ikke selv detaljene i saken, men jeg har hørt mange nok historier om erfaringer som barn, ungdom, og også voksne kvinner og menn har, som utsettes for kommentarer og ufine bemerkninger som en reaksjon på den russiske ledelsens krigføring i Ukraina. Og sånn kan vi ikke ha det, sier Jonas Gahr Støre til VG.

Powered by Labrador CMS