Fysioterapeut og Ph.d. kandidat Sandra Bjordal Gluppe mottok PEDro-prisen for beste RCT-studie under verdenskongressen i fysioterapi i Dubai i helgen.

PEDro-pris til norske Gluppe for RCT om delte magemuskler hos kvinner etter fødsel

– Tenk at vi i lille Norge driver forskning på kvinnehelse i verdensklasse! sier en overrasket og glad Gluppe til Fysioterapeuten.

Publisert Sist oppdatert

Årets verdenskongress for fysioterapi gikk i helgen av stabelen i Dubai. Blant foredragsholderne var norske fysioterapeut og ph.d. kandidat Sandra Bjordal Gluppe, som forsker på kvinnehelse og rectus diastase hos kvinner etter fødsel. Hun er ansatt i en eksternt finansiert stipendiatstilling ved Norges Idrettshøyskole via Norske Kvinners Sanitetsforening.

Under verdenskongressen ble Gluppe overrasket med PEDro- prisen for beste RCT (randomiserte kontrollerte studie journ.anm).

– Jeg ble tatt på senga (eller rettere sagt bassengkanten) da denne gledelige beskjeden brått kom - det betyr selvsagt veldig mye, jeg er så stolt og ydmyk av å få være del av et så sterkt forskningsmiljø med prof. Kari Bø i spissen, forteller hun.

Myten om sit-ups

Forskningsartikkelen Curl-up exercises improve abdominal muscle strength without worsening inter-recti distance in women with diastasis recti abdominis postpartum: a randomised controlled trial ble nylig publisert i tidsskriftet Journal of Physiotherapy. Artikkelen er den fjerde i rekken som beskriver funn fra Gluppes doktorgradsprosjekt.

Gluppe forteller at hovedfunnene fra studien var at øvelsen curl-up/sit-up ikke forverret diastase hos forsøkspersonene, og at kvinnene oppnådde en økt abdominal muskelstyrke. Hun mener funnene er viktige for å kunne gi kvinner riktig informasjon etter fødsel.

– Vi må avlive myten om at situps er farlig.

Prisvinner Sandra B. Gluppe (t.h) sammen med professor Kari Bø og redaktør for Journal of Physiotherapy og medlem i styringsgruppen til Physiotherapy Evidence Database (www.PEDro.org) Mark Elkins.

Etter foredraget i Dubai fikk Gluppe erfare at informasjonen både er ny og nyttig for mange fysioterapeuter.

– En fysioterapeut som jobbet i London kom bort til meg. Hun var så glad for at hun hadde hørt på presentasjonen fordi etter dette skulle hun slutte å si til de med diastase at de ikke måtte gjøre sit-ups. Yes, tenkte jeg, da er det i hvert fall én fysioterapeut som gir riktig informasjon til disse kvinnene, forteller hun.

Mye feilinformasjon

Gluppe fattet først interesse for feltet under masterutdannelsen, etter at hun hadde født sitt første barn. Hun trodde selv hun hadde delte magemuskler, og oppdaget at det var lite informasjon å finne om tilstanden. Studien hun nå har vunnet pris for viser at flere av kvinnene, hele 70 prosent, av de som trodde de hadde delte magemuskler, viste seg å ikke ha det.

– Dette sier noe om hvor mye villedende- og feil informasjon som gis til denne gruppen, sier Gluppe.

Hun mener man i dag har kommet et godt stykke på vei med forskning som kan bidra til at kvinner får riktig og nok informasjon om rectus diastase - og generelt innenfor kvinnehelse.

– I Norge har vi i dag forskning i verdensklasse på kvinnehelseplager.

Ønsker mer ressurser til kvinnehelse

Gluppe mener forskning innenfor feltet viser at behandlingstilbudet til kvinner etter fødsel bør styrkes. Hun håper at tildelingen av PEDro-prisen for beste RCT til nettopp hennes studie, kan bidra til å rette søkelyset mot feltet.

– Med denne prisen håper jeg virkelig at politikerne ser at de må prioritere ressurser til minst én time oppfølging hos fysioterapeut etter fødsel for alle kvinner. Ikke fordi alle trenger å sjekke diastasen sin, men for å kunne formidle evidensbasert informasjon og behandle andre plager relatert til etter fødsel, for eksempel lekkasjer, avslutter hun.

Vi setter pris på å høre fra deg!

Har du tanker om saken du nettopp har lest? Vi i Tidsskriftet Fysioterapeuten setter pris på din tilbakemelding på våre saker. Er det andre temaer du ønsker å lese mer om? Har du forslag og gode tips? Du er velkommen til å ta kontakt med oss ved å sende en epost til Fysioterapeuten@fysio.no.

Powered by Labrador CMS