For revmatiker Brita Helene Berg (innfelt) og slagpasient Ove Hellvik ble plagene større da fysioterapiklinikkene måtte stenge. (Foto: privat)

Ble stivere og fikk mer smerter under koronakrisen

Revmatiker Brita Helene Berg ble stivere, fikk mer smerter og dårligere bevegelighet da fysioterapeutene stengte klinikkene. Slagpasient Ove Hellvik fikk spasmer han ikke klarte å løsne selv.

Publisert Sist oppdatert

-Det ble vanskeligere å skifte sengetøy, å løfte på ting og gå ned trappa. Jeg ble generelt mer sliten når jeg ikke fikk det oppløftet fysioterapien gir. Og så måtte jeg ta mer smertestillende, forteller Brita Helene Berg som har revmatiske plager.

Fysioterapeuten har spurt flere fysioterapeuter, pasienter og pasientorganisasjoner om hvilke konsekvenser de har opplevd etter at klinikkene var stengt i fem uker. HER kan du lese hva fysioterapeutene svarte, og HER er saken vi har skrevet om rapporten Endringer i aktivitet i helsetjenester mars og april 2020 fra Helsedirektoratet.

Ove Hellvik var også blant dem som merket fraværet av fysioterapi under koronastengningen. Han hadde hjerneslag i 2016.

-Jeg begynte på et nytt sett øvelser rett før korona. Da var det ikke så lett å få gjort disse selv. Da jeg var tilbake hos fysioterapeuten, hadde jeg blitt satt tilbake. Jeg må nå jobbe meg tilbake til det funksjonsnivået jeg hadde før korona, sier han.

Vanskelig å trene selv

Hellvik understreker at han prøvde å få trent selv, men at det ble litt for mye sitting, særlig siden han var i risikogruppe og skulle holde seg inne på grunn av korona.

-Jeg slet med spasmer i rygg og nakke. Ofte greier jeg ikke å løse opp i det som «setter seg» selv – det må fysioterapi til. Når det begynte å gjøre vondt, ble det lett en ond sirkel, hvor jeg unngikk å gjøre ting og ble mindre fysisk aktiv, sier han.

Hellvik forteller at smerter i nakken gjorde at han ble litt mer svimmel også.

Brita Helene Berg følte det nærmest var som å begynne på nytt da hun kom tilbake til fysioterapeuten.

-Kondisjonen min var også blitt dårligere fordi jeg måtte holde meg så mye hjemme. Kontinuitet er viktig for oss kronikere – vi blir jo ikke friske, men blir bedre og får økt livskvalitet av fysioterapien, sier hun.

Fikk negativ forandring i funksjonsnivået

Det danske revmatikerforbundet Gigtforeningen spurte i forrige måned 1000 medlemmer om hvordan det hadde gått med treningen under koronakrisen. Direktør Mette Bryde Lind sier til fysio.dk at 77 prosent sa at de opplevde en negativ forandring i funksjonsnivået fordi de ikke kunne trene som de normalt gjør.

Norsk Revmatikerforbund har ikke spurt medlemmene direkte om hvilke følger det fikk for dem at fysioterapeutene måtte holde stengt i fem uker.

-Men vi har hørt kommentarer fra enkeltpersoner om at de raskt ble stivere i kroppen uten sin vanlige trening og behandling. Det er grunn til å tro at ganske mange av våre medlemmer har merket mangelen på fysioterapitjenester denne våren, sier generalsekretær Bente Slaatten.

På LHL-sykehuset på Gardermoen forteller spesialfysioterapeut Cesilie Meling Stenbakken at pasientene sier at de føler seg satt tilbake og at en del sier at de blir "litt deprimerte av dette".

LHL viser til at mange tusen pasienter har fått utsatt sine behandlinger, og også sine rehabiliteringsopphold. De er opptatt av at helsevesenet nå må få tatt igjen det tapte.

- Når det norske folk har lyktes å få ned smitteomfanget, gjennom hygiene, sosial avstand og hjemmekontor, så er det på tide å åpne opp for behandling. 250 000 pasienter har fått utsatt sine behandlinger, på toppen av lange ventelister fra før. Det er derfor viktig at et samlet helsevesen nå aktivt benyttes slik at vi kan ta igjen alle de tapte behandlingene, sier kommunikasjonssjef Martin Steen.

Fare for å få kroniske plager

NFFs forbundsleder Gerty Lund ser at pasientene trolig har fått en rekke følger av at fysioterapiklinikkene var stengt.

-Mange pasienter som venter på for eksempel en ortopedisk operasjon, går til behandling hos fysioterapeut for å ha et så godt utgangspunkt som mulig før operasjonen. Denne hjelpen har ikke disse pasientene fått i tiden klinikkene har vært stengt med unntak av de som har fått en viss oppfølging ved bruk av videokonsultasjoner. Andre pasienter som etter et poliklinisk besøk ved sykehusene ville blitt sendt til fysioterapeut, har ikke fått satt diagnose og dermed fått forsinket oppstart av helsehjelpen vi normalt skulle ha bidratt med, sier hun.

Lund viser til at jo lenger du går med smerter i muskel- skjelettsystemet, jo større er faren for utvikling av kroniske plager som ofte ender med uføretrygd.

-Nevrologiske pasienter, pasienter med hjerte og lungelidelser, kreftpasienter, pasienter med psykiske lidelser, bare for å nevne noen. Alle disse har fått livene sine satt litt på vent med fare for funksjonstap av mer eller mindre varig karakter, sier forbundslederen.

Powered by Labrador CMS