Speilterapi hjelper mineskadde i Kambodsja

Da mineskadde menn med amputert fot fikk behandling med speilterapi, forsvant fantomsmertene. 

Publisert Sist oppdatert

Medisinstudent Victoria Langseth ved UiT var for kort tid siden på studietur i landsbyen O´Nornong i Kambodsja, der en tredel av mennene er lemlestet av landminer. Hun var der i fire uker i regi av Tromsø Mineskadesenter. Speilterapi gjennomføres ved at den amputerte holder et speil langs den ”normale” foten og ser inn i speilet samtidig som han utfører repeterende bevegelser. Speilbildet lurer hjernen til å tro at man har to funksjonelle bein, opplyser Langseth til uit.no.

Feilmelding

Enkelt forklart oppstår fantomsmerter ved at hjernen ikke har ”forstått” at den mangler et lem. Dermed fortsetter hjernen å sende signaler til den amputerte kroppsdelen, og når den ikke får respons oversetter den feilmeldingen med smerte.

– Når man ser i speilet at man har to føtter blir hjernen fornøyd og slutter å sende ut signaler som tolkes som smerte, sier Langseth.

Ble svært overrasket

Bonden Soeung Neang (43) måtte amputere sin høyre fot da han tråkket på en mine i 2005. Etter å ha vært sterkt plaget med fantomsmerter hadde han vanskelig for å tro på at et speil skulle kunne kurere de forferdelige smertene som holdt ham våken om natta.

Etter å ha brukt speilet to til tre ganger om dagen, i omtrent ti minutter over en periode på fem uker, ble bonden kvitt smertene. Nå har Neang lært opp cirka 20 andre med amputert fot i hvordan de skal bruke speilet. Ifølge Neang var det mange som ikke trodde på terapien, men som ble svært overrasket da smertene gradvis forsvant.

­Tromsø Mineskadesenter ønsker nå å gjøre en studie på speilbehandling av mineskadde med amputasjoner.

Se også: http://traumacare.no/

Powered by Labrador CMS