Fysioterapeutene på Hysnes. Fra venstre: Turid Sørbøen, Johanne Kymre, Bjørnar Langeland, Jonas Danielsen og Arild Sørskår-Venæs. Foto: privat

Helsefortet ut av statsbudsjettet

Hysnes Helsefort mister bevilgningene over statsbudsjettet etter 2015. Samtidig rapporterer fysioterapeutene på stedet om stor interesse i fagmiljøet.

Publisert Sist oppdatert

– Vi begynnerå bli et kjent navn i fagmiljøet for arbeidsrettet rehabilitering (ARR) nasjonalt, og har nå en jevn tilstrømning av henvisninger, skriver Turi Sørbøen i en e-post, på vegne av alle fysioterapeutene ved Hysnes Helsefort (HHF).

Det er også mange fagfolk som ønsker å hospitere for å se på de spesielle behandlingsmåtene og forskningen som Hysnes har utviklet.

Nyheten om at Regjeringen har bestemt seg for å stanse finansieringen til rehabiliteringssenteret i Rissa kommune fra 2016, kom med statsbudsjettet tidligere i høst.

Ifølge helseminister Bent Høie (H) er kostnadsnivået per pasient så høyt at det ikke kan gjøres til et permanent tilbud.

– Dette har vært et svært kostbart og tidkrevende prosjekt, der man har brukt 227 millioner kroner på et rehabiliteringstilbud som har gitt færre behandlingsplasser enn annen bruk av pengene, sier Høie til adressa.no.

Regjeringen ønsker å styrke rehabiliteringstilbudet i norsk helsetjeneste. Midlene som har gått til Hysnes vil bli tilbakeført til ordningen «Raskere tilbake», som igjen fordeles på helseregionene.

– Helse Midt-Norge har avtaler med private rehabiliteringsinstitusjoner som sikrer et alternativt tilbud når aktiviteten ved Hysnes Helsefort utløper, sier Høie.

Mulig redningsplanke

En rapport med forskningsresultater fra prosjektene ved Hysnes er ventet å være ferdig i slutten av 2015. Mange er skuffet over at Regjeringen har bestemt seg for å stanse finansieringen før forskningsresultatene foreligger.

Uansett; nå ser det ut til at driften kan berges til sommeren 2016, med innsats fra Rissa kommune.

– Vi har ikke gitt opp kampen om å få beholde Hysnes Helsefort, men det blir med en annen organisering og finansiering enn i dag, sier ordfører Ove Vollan til Adresseavisen.

Vollan slår fast at kommunen, i samarbeid med Helse Midt, satser på drift fram til sommeren 2016. Og sammen med tidligere ordfører Per Kristian Skjørvik jobber han nå for å få inn en merknad i statsbudsjettet om videreføring av helsefortet.

Forventet ikke dette nå

Fysioterapeutene på stedet har jobb en stund til. Men fremtiden er uviss på lengre sikt. 

– Hvordan reagerer dere fysioterapeuter på beskjeden om kutt i bevilgninger?

– Vi synes selvfølgelig at det er en trist beskjed å få, selv om vi har forholdt oss til at det er et prosjekt. I første omgang skulle prosjektet vare ut 2014, mens vi høsten 2013 fikk beskjed om at vi fikk ekstra bevilgninger til drift ut 2015.

– Kom det overraskende?

– Vi har jo aldri fått noen lovnader om drift utover 2015, så sånn sett var ikke selve beskjeden overraskende. Men tidspunktet og måten beskjeden kom på var veldig overraskende. Vi var forespeilet at en større del av forskningen skulle publiseres før beslutningen skulle tas. Dette var en av grunnene til at vi fikk ett års forlengelse av driften, påpeker fysioterapeutene.

Mulighet for økt kunnskap

De synes det er synd om sykemeldte på sikt ikke lenger vil kunne benytte seg av tilbudet og den fagkompetansen som nå finnes på Hysnes.

– Hysnes er et unikt forskningslaboratorium for å kunne utvikle fagområdet arbeidsrettet rehabilitering (ARR). Det vil være trist å miste denne muligheten til å øke kunnskapsnivået om pasientgruppen. Vi tenker det vil være hensiktsmessig for alle som jobber med ARR å vite mer om hva som fungerer og ikke fungerer, både for å få folk tilbake i jobb og for å forebygge fremtidig langvarig sykefravær. Det vil igjen være god samfunnsøkonomi, understreker de.

Uansett hva som skjer videre, håper fysio-terapeutene at forskningsresultatene som kommer ut av prosjektet vil blir brukt på en hensiktsmessig måte, og at det kan være med å optimalisere måten ARR drives på.

Felles plattform

– På Hysnes har vi et mål om at deltakerne både skal øke sin arbeidsevne og livskvalitet. Vi har ikke diagnosespesifikke grupper. Mange var skeptiske til dette i starten, men det er noe vi har hatt god erfaring med.

Hysnes har en felles plattform for all kontakt med deltakere i form av Acceptance and Commitment Therapy (ACT), som er en nyere form for kognitiv adferdsterapi.

– Dette gjør at deltakerne blir møtt på samme måte av alle ansatte i miljøavdelingen, i individuelle samtaler, gruppetimer, undervisning og fysisk aktivitet. Alle ansatte har jevnlig veiledning for å sikre en mest mulig helhetlig tilnærming. Den biopsykososiale modellen er også en viktig del av rehabiliteringen. Vi har som mål å legge til rette for at deltakerne skal bli bevisst sine muligheter og verdier for å kunne leve et meningsfullt liv, både på jobb og privat, skriver fysioterapeutene.

Omfattende

Fysioterapeutene på Hysnes er med på store deler av behandlingsopplegget. De jobber både som treningskontakter og fagkoordinatorer (deltakernes hovedkontaktperson).

– Vi har individuelle samtaler, gruppesamtaler, treningsveiledning, gruppetrening, undervisning og bevegelsesgrupper. Undervisningen dreier seg blant annet om smertemestring, søvn og stressmestring, opplyser fysioterapeutene.

De er opptatt av at deltakerne skal få individuelt tilpasset fysisk aktivitet basert på egne verdier og interesser:

– Med dette håper vi at deltakerne vil finne mening og motivasjon til å opprettholde et hensiktsmessig aktivitetsnivå når de kommer hjem. Målet er også å bidra til at de i større grad klarer å regulere sin aktivitet gjennom oppmerksom tilstedeværelse i aktivitet, samt økt kjennskap til egen kropp og automatiserte mønstre.

Powered by Labrador CMS