Tilbyr artroseskole i Tromsø

Pasienter som har fått diagnosen lett eller moderat artrose i kne- eller hofteledd, får nå tilbud om artroseskole ved UNN Tromsø. Det betyr at de først kurses om egen sykdom, og deretter får trene under veiledning av fysioterapeut i de påfølgende seks ukene.

Publisert Sist oppdatert

Målet med Artroseskolen er å gi pasientene som har utviklet artrose de verktøyene de trenger for å kunne leve best mulig med denne tilstanden, og forsinke eller forhindre forverring av den. 

– Pasientene har ofte fått mangelfull informasjon om artrose da de ble diagnostisert, og vet lite om hvordan de helst bør forholde seg til dette, forteller fysioterapeut Kim Reier Nielsen Martinsen ved Fysioterapiseksjonen Universitetssykehuset Nord-Norges egen avis, Pingvinavisa.

Han har med seg fysioterapeutene Nikolai Lindvall, Daniel Aasmundrud og Kim Søjdis fra Raskere tilbake ved Ortopedisk poliklinikk. Alle har tatt kurset som gjorde dem til AktivA-terapeuter, og har siden jobbet for å få tilbudet i gang ved UNN. De startet opp i mars i år og har til nå hatt to elevkull gjennom skolen. Ved behov samarbeider de også med leger ved sine respektive avdelinger, for å gi tilbud om legesamtaler til pasientene som ønsker det.

Forskningsbasert

AktivA, eller Aktiv med artrose, er et program utviklet med bakgrunn i internasjonal forskning på pasientgruppen. Programmet har til hensikt å gi alle pasienter med artrose felles forskningsbaserte retningslinjer. Ved siden av informasjon er trening og – om nødvendig – vektreduksjon, de viktigste ingrediensene i programmet.

Artroseskolen er ment for pasienter som ikke er protesekandidater.

– Mange reagerer dessverre på diagnosen med å bli bevegelsesredde, noe som forverrer situasjonen. Det er godt dokumentert at trening har god effekt for disse pasientene. Vi kan hjelpe dem å få opp funksjonen i leddet eller leddene som er skadet, redusere smerter og ellers gi informasjon som gjør at de kan leve bedre med artrosen, forklarer Lindvall til avisa.

Skandinavisk modell

Svenskene og danskene var først ute med artroseskole og har siden 2008 hatt rundt 70.000 pasienter gjennom programmet, og de aller fleste pasientene rapporterer om at treningen hjelper.

– Det er stor forskjell på de ulike pasientene. Noen har aldri trent før, andre er allerede svært aktive. Vi har allerede hatt alt fra de som sliter med å komme seg opp av stolen på grunn av smerter, til de som har begynt å merke at de får vondt når de går på fjelltur.

Les mer her.

Powered by Labrador CMS