May Britt Fields (f.v.) og Christine Haugsten Ellefsen fra Helfo møter fysioterapeuter på Fysioterapikongressen.

Helfo kontroll mener fysioterapeuter gjerne vil gjøre ting rett. Her er de typiske fallgruvene

De vanligste utfordringene blant fysioterapeuter handler gjerne om mangelfull eller fraværende dokumentasjon, ifølge Helfo. Nå kan du møte Helfo kontroll på Fysioterapikongressen. 

Publisert Sist oppdatert

Av og til glipper det. Også for fysioterapeuter. Nå kommer Helfo kontroll til Fysioterapikongressen for å gi fysioterapeuter noen gode råd, og informasjon om hvordan Helfo kontroll jobber.

Dokumentasjon, refusjon og mulig sanksjon

Fysioterapeuten tok i den forbindelse kontakt med Helfo kontroll. Vi spurte om etterkontroll, fallgruver og sanksjonering. Her er spørsmålene vi stilte  - og svarene vi fikk:

– Hva går en etterkontroll fra dere typisk ut på?

– En etterkontroll fra Helfo innebærer en gjennomgang av en behandlers refusjonskrav etter at refusjonen er utbetalt. Vi stiller da ofte noen spørsmål om behandlerens praksis og ber om dokumentasjon for et utvalg av refusjonskrav, vanligvis pasientjournaler og annen relevant informasjon. Dette gjør vi for å sikre at de er riktige og i tråd med regelverket. Kontrollene er risikobaserte, noe som betyr at vi ser nærmere på behandlere hvor det er indikasjoner på alvorlige feil eller økonomisk misbruk. 

– Hva er de typiske fallgruvene for fysioterapeuter slik dere ser det?

– Basert på etterkontroller ser vi at de vanligste utfordringene blant fysioterapeuter ofte handler om mangelfull eller fraværende dokumentasjon. Det mangler ofte beskrivelser av hva undersøkelsen eller behandlingen har inneholdt, mål for behandlingen, vurderinger av effekt og fortsatt behandlingsbehov. 

– Hvordan sanksjoneres det i så fall?

– Dersom vi avdekker feil eller misbruk av refusjonsordningen, kan vi sette inn ulike tiltak, avhengig av hvor alvorlige feilene er:

1. Tilbakekreving – Dersom refusjoner er feilutbetalt, krever vi beløpet tilbake.

2. Tap av retten til å praktisere for trygdens regning – I alvorlige tilfeller der vi ikke kan ha tillit til behandleren framover, kan en hen miste retten til å kreve refusjon fra Helfo i inntil fem år.

3. Politianmeldelse – Ved mistanke om straffbare forhold kan saken anmeldes til politiet. 

Helfo presiserer at de også jobber med veiledning og oppfølging for å sikre at fysioterapeuter kjenner regelverket og kan unngå feil.

Fakturering og dokumentasjon på Fysioterapikongressen 

Helfo kontroll kommer altså til Fysioterapikongressen på Gardermoen, og skal snakke om hvorfor riktig fakturering og dokumentasjon er viktig i en tillitsbasert refusjonsordning. Denne sesjonen går av stabelen fredag 14.mars klokka 0815.

I dette innlegget vil de fortelle om sentrale funn og erfaringer fra etterkontroller på fysioterapiområdet. Hvordan jobber de med etterkontroller, hva finner de og hvordan kan man samarbeide enda bedre for å ivareta det tillitsbaserte systemet og pasientenes rettigheter? 

 

Powered by Labrador CMS