Setter spørsmålstegn ved gradert sykmelding

En ny rapport finner liten effekt av gradert sykmelding når det gjelder fraværslengde og retur til arbeid.

Publisert

Uni Helse-forsker Stein Atle Lie har sett nærmere på forløp av sykefravær og sannsynligheten for retur til arbeid eller overgang til andre trygdeytelser, ved hjelp av analyser av sykefraværstall for perioden 2002-2010. Han finner ingen klare effekter av gradert sykmelding sammenlignet med full sykmelding når det gjelder fraværets lengde og sannsynlighet for retur til arbeid.

– Vi utelukker imidlertid ikke at gradert sykmelding kan ha indirekte, positive effekter, sier Lie i en kommentar til Nav.no.

- For eksempel kan fokuset på gradering ha ført til økt oppmerksomhet om at aktivitet og kontakt med arbeidsplassen er bra for de fleste sykmeldte.

Graderingstidspunkt

Lie har sett på sykefraværet over tid, og sammenlignet henholdsvis graderte og fulle sykmeldinger tildelt ved samme tidspunkt i sykmeldingsforløpet når det gjelder sannsynlighet for retur til jobb og overgang til andre trygdeytelser. Hensikten har vært å belyse hva det vil si å flytte personer fra gradert til full sykmelding - eller omvendt.

- Ifølge analysene har gradert sykmelding liten effekt på sykefraværets varighet, og effekten varierer noe i sykmeldingsforløpet, forteller Lie.

Lie finner at de som startet sykmeldingsperioden med en gradert sykmelding fra første dag, hadde lengre fravær enn de som startet med full sykmelding. For personer som får gradering etter tolv uker, finner han imidlertid en liten effekt i favør av gradering, dersom det dreier seg om det første sykepengetilfellet for vedkommende. Hvis personen tidligere har vært sykmeldt, viser analysene ingen effekt av gradert sykmelding. Personer på full sykmelding har i gjennomsnitt kortere fravær enn personer med gradering, men de har til gjengjeld større sjanse for å bli sykmeldt på nytt når de kommer tilbake til jobb.

Les mer på Nav.no.

Du kan lese hele rapporten her.

Powered by Labrador CMS