Svak gripestyrke - tidlig død

Det er en sterk sammenheng mellom svak gripestyrke og økt risiko for tidlig død, spesielt hjerte- og kardødelighet, viser en stor studie fra Folkehelseinstituttet.

Publisert Sist oppdatert

Studien er gjennomført med data fra Tromsøundersøkelsen, og er publisert i Journal of Epidemiology & Community Health.

Gripestyrke kan enkelt testes ved å klemme en ball så hardt som mulig. Et svakt håndgrep har vist seg å være sterkt assosiert med sykelighet og høyere risiko for tidlig død, og er derfor en aldringsmarkør, skriver fhi.no.

Kjønn og alder

Sammenhengene var like for menn og kvinner og på tvers av aldersgrupper, noe som støtter hypotesen om at gripestyrke gir en indikasjon på underliggende aldringsprosesser.

Forskerne fant også sammenheng mellom gripestyrke og luftveissykdommer.

Dette er den første studien som også har undersøkt om det er en sammenheng mellom gripestyrke og dødelighet på grunn av årsaker som ulykker og skader. Også her fant forskerne en betydelig sammenheng.

Mekanismene bak

– Disse spesifikke resultatene gir håp om at vi kan finne ut mer om mekanismene bak sammenhengen mellom gripestyrke og for tidlig død. Det er spesielt interessant at sammenhengen mellom svak gripestyrke og økt hjerte- og kardødelighet nå også er funnet i Norge, sier førsteforfatter Bjørn Heine Strand, seniorforsker i avdeling for aldring og helse i Folkehelseinstituttet.

Han understreker at det er viktig å ha god kunnskap om risikofaktorer for tidlig død for å sette inn tiltak i tidlige faser av livet.

Enkelt metode

Gripestyrke ble objektivt målt på 6580 personer i alderen 50-80 år, hvor deltakerne klemmer en gummiball så hardt de kan og resultatet avleses på en tallskive, en god og enkel metode for å måle gripestyrke.    

Dette er en observasjonsstudie og forskerne kan derfor ikke vite med sikkerhet om det er en årsakssammenheng mellom gripestyrke og dødelighetsrisiko, eller om det er andre, ukjente faktorer som virker inn, understreker Folkehelseinstituttet.

Powered by Labrador CMS