Covid-19-pasient Stein Johansen.

Sendt hjem fra sykehus uten kunnskap om rehabilitering

Covid-19-pasient Stein Johansen ble sendt fra Ahus og hjem uten informasjon om rehabilitering. Fastlegen hjelper ham heller ikke. Alt han ønsker er en fysioterapeut.

Publisert

Stein Johansen testet positivt på covid-19 den 16. desember, og fikk bekreftet positiv covid-19-test 17. desember. 23. desember ble han innlagt på Ahus med pustebesvær og endte etter hvert på overvåkingen. 3. januar ble han skrevet ut med beskjed om å komme i aktivitet igjen samt ta tiden til hjelp.

- Det er vel og bra, men viser seg ikke å være tilfredsstillende for meg. Jeg er fortsatt dårlig, og kjenner store forandringer på lungekapasiteten. Jeg ønsker profesjonell hjelp fra en fysioterapeut, men strever med å finne ut hvem som kan hjelpe meg, sier Johansen.

Fastlegen sendte ham ikke til fysioterapeut

55-åringen, som er intensivsykepleier, kontaktet fastlegen sin i håp om å få hjelp der. Der fikk han beskjed om at fastlegen ikke pleier å foreskrive oppfølging i form av fysioterapi.

En telefon til Folkehelseinstituttets koronatelefon eller iherdige Google-søk hjalp heller ikke.

- I ren frustrasjon ringer jeg derfor deg (redaktøren av Fysioterapeuten), i håp om at du kjenner en fysioterapeut du kan anbefale, sier Johansen.

Som helsepersonell vet han at han kan kontakte en fysioterapeut uten at han trenger rekvisisjon fra lege, men han vet ikke hvem han skal ringe. Han vet også at fysioterapi er det han trenger.

- Jeg fikk fantastisk hjelp av fysioterapeutene som jobbet på Ahus. Jeg har behov for å videreføre rehabiliteringen her hjemme, men sliter med å finne ut hvem jeg skal gå til, sier Johansen.

Et vanlig problem

Frederikke Tonnaer Liseth.

Frederikke Tonnaer Liseth, leder for faggruppen for hjerte- og lungesyke, er ikke overrasket over at Johansen har måttet ta ansvaret for å finne riktig oppfølging selv.

- Det Johansen tar opp er et problem for covid-19-pasienter og flere andre pasienter som skrives ut av sykehus. Det finnes per nå intet register hvor du kan søke etter fysioterapeut med den kompetansen du trenger, sier Liseth.

Det skyldes blant annet at spesialisthelsetjenesten og primærhelsetjenesten jobber på ulike digitale plattformer, og at det også er ulikt hvilke rehabiliteringsbehov hver enkelt pasient har. Denne tematikken trakk også Helse- og omsorgsminister Bent Høie frem som et satsingsområde under årets sykehustale.

Ulike behov

Liseth påpeker at noen har behov for opphold på en rehabiliteringsklinikk. Andre trenger fysioterapi hjemme og noen klarer å komme til fysioterapi på egenhånd.

- Ifølge nasjonale retningslinjer for covid-19-rehabilitering skal de som har vært gjennom milde og moderate sykdomsforløp følges opp av fastlegen. Dette er fornuftig fordi pasientenes utfordringer ofte kommer tydelig frem først etter hjemkomst. Samtidig krever det at fastlegen kjenner kommunens tilbud og hjelper pasienten videre i riktig retning, sier Liseth.

Det er trolig de som kommer til fysioterapi på egenhånd som strever mest og ikke pekes i riktig retning, sier Liseth.

Trenger økt bevissthet om fysioterapi

Hun er usikker på om det var lettere da pasientene trengte henvisning fra lege. Derimot mener hun at det trengs større bevissthet om at fysioterapi er et nyttig rehabiliteringstilbud.

- Det er viktig at vi løfter problemstillingen om oppfølging etter sykehusopphold. Vi erfarer at mange covid-19-pasienter sliter med ettervirkninger og har behov for blant annet den tryggheten en fysioterapeut kan gi i form av opptreningen.

Liseth mener at alle fysioterapeuter i utgangspunktet er kvalifisert til å hjelpe Johansen og andre covid-19-pasienter.

- Jeg anbefaler derfor at han ringer et institutt i sin hjemkommune. De vet ofte hvem som har den beste kompetansen til å hjelpe ham, sier hun.

Powered by Labrador CMS