Glade prisvinnere. Foto: Helsedirektoratet

Har gått seg til heder

Tjukkasgjengen er tildelt Karl Evang-prisen for 2016, og over 30.000 medlemmer kan ta del i festen.

Publisert

Røttene til Tjukkasgjengen finnes i Moss, men fenomenet har spredt seg raskt og er nå blitt internasjonalt, ifølge Helsedirektoratet.

Karl Evang-prisen

Prisen skal gå til en person eller organisasjon som har gjort en særlig innsats for folkehelsearbeidet. Målet er å stimulere interessen og arbeidet for barnevern, folkehelse og sosiale forhold. Prisen ble oppretta i 1981 som en honnør til den tidligere helsedirektøren for hans sosialmedisinske pionerinnsats. Prisen er på kr 75.000.

Viktig folkehelsearbeid

Karl Evang-prisen tildeles for særlig innsats for folkehelsearbeidet, og bedømmelseskomiteen har latt seg imponere av Tjukkasgjengens innsats og omfang.

I begrunnelsen for tildelingen heter det blant annet at «Tjukkasgjengen har lykkes bedre enn de fleste med å kombinere trim og glimt i øyet. Det er åpenbart at de har truffet blink når de nå teller over 30 000 medlemmer i totalt godt over 300 lokale «tjukkasgjenger» landet over. I tillegg er Tjukkasgjengen representert i Norge, Sverige, Danmark, Frankrike, Spania, Hellas, Tyrkia, Canada og offshore.»

– Tjukkasgjengen kom i gang nærmest på slump, men suksessen vi kan observere i dag kan ikke være bare tilfeldigheter. Det står veldig klart for oss i komiteen at denne bevegelsen holdes i live av energisk innsats og ganske mye hardt arbeid fra noen veldig få frivillige ildsjeler som bruker svært mye av sin fritid på dette, sier Lande Hasle, leder for bedømmelseskomiteen.

Mislykket joggetur

Det er snart fem år siden mossingen Jan Ellefsen la ut på en joggetur som skulle strukket seg over to kilometer. Om lag 700 meter inn i løpet trodde Ellefsen enden var nær, og han klarte å komme seg inn til søsteren for å få hjelp. Erfaringen førte til at ambisjonene ble senket fra jogging til å gå, og Tjukkasgjengen fikk navnet sitt da han opprettet en facebook-gruppe for å få med flere mosjonister.

Veksten har vært enorm, og det finnes nå 330 lokale grupper av Tjukkasgjengen. Deltakelse er gratis, og alle nye medlemmer blir utstyrt med Tjukkasgjengens uniform – refleksvesten.

Powered by Labrador CMS