Dessverre er forskningsjuks et stort internasjonalt problem.

Vil forskningsjuks til livs

Store internasjonale forlag går sammen for å bruke teknologi som våpen i kampen mot forskningsjuks.

Publisert Sist oppdatert

The International Association of Scientific, Tecnhnical and Medical Publishers (STM) er en internasjonal sammenslutning av ulike forleggere og utgivere. I desember 2021 ble plattformen STM Integrity Hub lansert. I mai i år ble den presentert.

Det er medlemmene, deriblant British Medical Journal, Wiley og Elsevier som skal finansiere initiativet. Dette skriver Magasinet forskningsetikk på forskning.no.

"Papirmøller"

Å sende samme original-artikkelmanuskript til flere tidsskrifter er ikke lov. Når det likevel skjer, skaper det mye unødvendig arbeid for tidsskriftene. Flere versjoner av samme studie kan også være et symptom på noe enda mer alvorlig, nemlig såkalte "papirmøller".

Papirmøller kan defineres som selskaper som produserer falske forskningsartikler på bestilling, og sender de inn for publisering, ifølge Magasinet forskningsetikk.

- Rask og enkel måte å stoppe falske artikler

Adam Day i forlagshuset SAGE Publishing mener at STM Integrity Hub er den raskeste og enkleste måten å stoppe falsk forskning på:

– Prinsippet er enkelt: Forleggerne deler sine data med en hub, som er en nøytral tredjepart. Huben gjør så den analysen som trengs for å avdekke uærligheter, forklarer han til magasinet.

Hva med Norge?

Are Brean, sjefredaktør i Tidsskrift for Den norske legeforening, peker på at det i dag blir jobbet mot forskningsjuks på flere fronter. Ett eksempel er organisasjonen COPE (Committee on Publication Ethics), som har gått i bresjen for datadeling og for at alle studier skal registres ved oppstart.

– Flere organisasjoner har også e-postlister der redaktører deler erfaringer. Vi som primært publiserer norsk forskning, er mindre utsatte for problemer som papirmøller, men vi har stor nytte av å følge med på det som skjer internasjonalt, sier Brean til Magasinet forskningsetikk.

Les mer på forskning.no

Powered by Labrador CMS