Gunnvor Halmøy (innfelt) er fysisk trener for kvinnelandslaget i fotball. Hun følger for tiden laget under EM i England.

Sommerprat med Gunnvor Halmøy: – Jeg tror vi kan unngå en del skader når vi trener jenter som jenter

Idrettsfysioterapeut Gunnvor Halmøy står foran en travel sommer som fysisk trener for kvinnelandslaget i fotball under Europa-mesterskapet. Hun ønsker seg et større søkelys på forskjellene mellom jenter og gutter i prestenasjonsfremmende trening og -restitusjon.

Publisert Sist oppdatert

Hvem: Gunnvor Halmøy. Fysisk trener for kvinnelandslaget i fotball. Spesialist i idrettsfysioterapi NFF. Partner i Trondheim Idrettsklinikk.

– Jeg kan tenke meg du har en litt hektisk og spennende sommer, med start av EM i fotball for kvinner. Hva står på timeplanen de neste ukene?

– På timeplanen står så klart mesterskapet. Vi befinner oss i England nå, og det er veldig spennende. Vi er i gruppe med England, som er hjemmefavoritt. Her kommer vi forhåpentligvis til å bli værende en stund, og kommer vi til finalen, er den ferdig 31. juli. Store deler av sommeren min kan derfor bli tilbragt i England. Vi har lagt opp et løp for å optimalisere spillere, som krever at man tenker flere tanker samtidig. Spillerne som ikke spiller like mye under kamp, må også trene mye, være i form og klare til å spille mer hvis det forekommer skader. Det er kamp hver fjerde dag, og vi forholder oss til en syklus basert på det. Det er kamp, restitusjon, taktisk trening og kampforberedende trening, før det er kamp igjen.

– Hva er det beste ved å jobbe som fysisk trener for kvinnelandslaget i fotball?

Halmøy på EM-samling i England.

– Det er vanskelig å si hva det beste ved jobben er. Det er nok flere ting, men det aller beste er alltid å være sammen med jentene og å være en del av teamet vårt. Å kunne bidra til å optimalisere forholdene rundt dem og se at de blir klare til å yte sitt beste. At vi som team lykkes i å få det beste ut av hverandre og av spillerne. At vi står sammen som et lag. Vi har et stort fellesskap og et godt samhold. I 2019 var slagordet i forbundet «Sterkere sammen», og det beskriver kvinnelandslaget veldig godt. Teamet jobber ut fra et slikt tankesett, både spillerne og oss rundt.

– Var det tilfeldig at du begynte å jobbe innen toppidretten, eller har det alltid vært en drøm?

– Det har alltid vært en drøm, og den drømmen var grunnen til at jeg ville bli fysioterapeut. Jeg spilte fotball selv. Da jeg studerte, ble jeg også veldig interessert i barnefysioterapi som fagområde. Til å begynne med var det både barnefysioterapi og idrettsmedisin på toppnivå. Jeg synes det er veldig spennende å jobbe med utøvere, men jeg har nok tatt med meg mye av barnefysioterapeuten i meg med i rollen som fysisk trener også, og jeg inkluderer mye lek i treningen.

– Får du tid til ferie og avslapping i sommer? Hva skal du gjøre da? Legger du jobben helt fra deg når du har ferie?

– Jeg skal ha to uker ferie etter mesterskapet, og da skal jeg absolutt legge fra meg jobben. Da reiser jeg til min far på Frøya i Trøndelag. Vi skal dra på sjøen og bade. Koble av. Etter et mesterskap får man lyst til å være alene. Man er rundt andre mennesker fra man står opp til man legger seg, og da vil man ha det litt enklere en periode etterpå. Helst ikke snakke så mye om fotball.

– Hva er din foretrukne form for fysisk aktivitet gjennom sommeren?

– Det er veldig gode muligheter for å trene på samling, faktisk. Da trener vi sammen hver morgen. Da pleier jeg å jogge og trene styrke. Her i England får jeg jo sightseeing samtidig som jeg jogger. I rollen min får jeg trent sammen med spillerne, så det blir også sirkeltrening. Jeg kommer alltid i form under mesterskap. Det er veldig greit.

– Hva er ditt viktigste tips for å unngå skader for dem som gjerne vil bruke sommeren på å skru opp for treningsaktivitet?

– Det må være å legge inn mer styrke i treningen. De fleste blir ivrige på løpingen om sommeren. Det kan være lurt å legge inn noen leggøvelser, som du kan utføre før løping og annen trening. Det kan ha en skadeforebyggende effekt.

– Hvem eller hva er dine største faglige inspirasjonskilder?

– Folk jeg kan diskutere fag med. Ellers leser jeg mye forskning og interessante fagartikler på nett, og jeg deler gjerne med kolleger i inn- og utland, så vi kan diskutere. Vi er en gjeng som pleier å utveksle spennende artikler. Jeg er veldig faglig nysgjerrig, leser ofte fag når jeg sitter på bussen og er generelt opptatt av nyeste forskning innen mitt område. Akkurat nå har jeg vært interessert i forskjellen mellom jenter og gutter når det kommer til trening og restitusjon. Det forskes mye på dette området for tiden. Det fokuseres på dette i miljøer Norge i og utlandet, og det er også et tema i FIFA. Det er kunnskap jeg er opptatt av å dele, og vi i forbundet jobber for å gi informasjon og skape en forståelse av at vi må tenke litt annerledes. Jeg tror man kan unngå en del skader hos jenter når vi trener jenter som jenter. Da tenker jeg på biologisk utvikling, med tanke på at en jente slutter å produsere muskelmasse når hun når pubertet, mens en gutt får en «boost» uten å legge inn ekstra innsats. Vi må trene jenter med fokus på styrke, slik at de kan tåle belastningskravet som stilles i idretten. Det er også en sammenheng mellom menstruasjon og prestasjon. En menstruasjonssyklus er ikke kun en blødning, men den påvirker kroppen på flere måter. Dette mener jeg er viktig å sette fokus på, da det finnes så mye dokumentasjon på at det er forskjell på gutter og jenter, og kvinner og menn, når det kommer til trening og restitusjon.

– Har du et livsmotto?

– Nei, jeg tror ikke jeg har noe livsmotto. Det må i så fall være: Prøv å vær mot andre som du ønsker andre skal være mot deg. Jobb mot å være den beste utgaven av deg selv. Vær et godt menneske.

Powered by Labrador CMS