Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Fysioterapeutens syn. Ansvarlig redaktør har ansvar for innholdet.

Fra Fysioterapeuten nr. 4/ 22

Skal ikke fysioterapeuter bry seg om menneskerettigheter?

Joda. Selvsagt skal vi det. I et demokrati som Norge bør alle ta et ansvar. Og våge å ta et standpunkt i betente saker. Dette, og mye mer, kan du lese mer om i Fysioterapeuten nr. 4, som er på vei til en postkasse nær deg!

Publisert

I november starter et omdiskutert Fotball-VM i Qatar. Et VM som har fått mye utenomsportslig oppmerksomhet. Norsk Fysioterapeutforbunds (NFF) «navnesøster» Norges Fotballforbund (NFF) har på mange måter gått i bresjen for å sette menneskerettigheter på agendaen i denne sammenhengen. Det startet med fotballandslagets t-skjorte-protest i VM-kvalifiseringen. Det siste var fotballpresident Lise Klaveness’ tale under FIFA-kongressen i Doha, der hun satte søkelys på menneskerettigheter.

Vi bør ikke glemme oss selv i det store bildet. Hva bidrar norske fysioterapeuter med i Qatar-sammenheng?

Ikke mye, tenker du kanskje. Og det kan godt stemme. Men på side 42 i denne utgaven av Fysioterapeuten kan du lese et meningsinnlegg fra Stig Sodeland om mulige norske bidrag til sportsvasking i Qatar. Det handler her om idrettsskadeforskning. Det handler om et verdensledende sykehus, en idrettsklinikk og et forskningssenter, med ansatte fra mange land – Norge inkludert. Det handler om en forskningsenhet med en kjent norsk forsker som leder og flere norske doktorgradsstipendiater på listen over tilknyttede forskere. Enkelte av disse er fysioterapeuter.

Er ikke dette problematisk?

I denne utgaven av Fysioterapeuten kan du også lese om en uheldig fysioterapeut. Petter Bogsti ble svært syk under koronapandemien. Han ble ikke alvorlig syk av covid-19, men muligens av en vaksine. Faktum var at han ble diagnostisert med en sjelden og alvorlig nevrologisk sykdom. På de neste sidene får du hans historie fra den vanskelige tiden.

Du kan også lese om hvordan det kan være lurt å behandle hamstringsskader, hvordan Danmark satser på rehabilitering – og årets takstoppgjør. For å nevne noe.

På fagsidene i denne utgaven får du kunnskap om fysioterapeuters rolle når det kommer til seksuell helse i rehabilitering. Dette er et tema som historisk sett ikke har fått mye oppmerksomhet i fysioterapisammenheng. I 2022 har Fysioterapeuten belyst temaet ved flere anledninger.

Ser vi et aldri så lite paradigmeskifte?

Du kan også lese om trening og fysisk aktivitet ved den sjeldne Charcot-Marie-Tooth sykdom. I tillegg får du faglig påfyll hva gjelder pasienters erfaringer med psykomotorisk fysioterapi. Om berøring som terapeutisk dans.

Riktig vel bekomme!

Powered by Labrador CMS