Rehabilitering etter håndleddsfraktur: Svak evidens

Det er svak evidens for fysioterapi etter distal håndleddsfraktur. Studiene er for få og av for lav kvalitet, fastslår en rapport fra Kunnskapssenteret.

Publisert Sist oppdatert

Det er mangel på evidens for fysioterapi- og ergoterapibehandling av voksne pasienter med distal radiusfraktur. Kunnskapssenteret har samlet eksisterende kunnskap om behandling og rehabilitering av pasienter med radiusfraktur i en rapport publisert på senterets nettside. Rapporten inneholder informasjon fra studier av både metoder for operasjon og påfølgende rehabilitering av en fysioterapeut / ergoterapeut.

I 2006 ble det gjennomført en systematisk gjennomgang (Cochrane) av Handoll et al., Som samlet resultatene fra 15 RCT’er gjennomført i Australia, Canada, Danmark, Finland, Hong Kong, England og USA, alle henvist til rehabilitering.

To RCT’er har vist god effekt av fysioterapi i løpet av immobiliseringsperioden sammenlignet med ingen behandling. Studiene er derimot for svake til å trekke tydelige konklusjoner. En RCT viste at tidlig fysioterapi i immobiliseringsperioden hadde god effekt på grepsstyrke og fingerbevegelser sammenlignet med ingen behandling. Den samme studien viste ingen forskjeller i pronasjon, fleksjon og radial fleksjon. Det var ingen forskjell i smerte mellom de to gruppene.

Verken pulserende elektromagnetisk strøm eller ultralyd har vist effekt i studier så langt.

En RCT med 16 registrerte deltakere sammenlignet effekten av råd fra lege om egentrening og fysioterapi. Denne studien viste signifikant bedre effekt av fysioterapi. Studien betegnes som svak på grunn av det lave deltakerantallet.

Rapporten viser at det er behov for mer forskning av høy kvalitet for å gjøre direkte anbefalinger for en spesifikk behandlingsform for denne pasientgruppen.

Les mer på Kunnskapssenterets nettsider.

Powered by Labrador CMS