
Anbefaler aktivitet mot ryggsmerter
Rygg-teamet ved Stavanger universitetssjukehus (SUS) utfordrer etablerte myter og oppfordrer til aktivitet selv om ryggen har slått seg vrang.
Det er ikke farlig å være fysisk aktiv selv om ryggen er vond! Det er budskapet som går ut fra Avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering ved Stavanger universitetssjukehus, skriver Dagens Medisin på sine nettsider.
Informasjonsarbeidet om ryggsmerter er todelt, og vil gå ut til både pasienter og behandlere i førstelinjen, som fastleger og fysioterapeuter.
Frykter bevegelse
Halvparten av oss har hatt smerter i ryggen det siste året, ifølge forskning (Ihlebæk C, 2004). Avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering ved SUS har sett at mange behandlere og pasienter ønsker seg mer informasjon om nettopp smerter i ryggen.
- Mange av pasientene vi møter, har frykt for å bevege seg og mangler informasjon om hvorfor de har vondt. Leger rundt dem gir kanskje sykmelding i stedet for å oppfordre til aktivitet - og til å få en ordentlig utredning. Vi vet at sykmelding ikke forkorter forløpet, sier avdelingsoverlege My Dung Nguyen Torkildsen ved Avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering ved SUS.
Pasientene som kommer til Torkildsen og kollegene, har gjerne hatt ryggsmerter i mer enn tre måneder. Torkildsen ønsker at disse pasientene blir møtt tidligst mulig med informasjon slik at de kan få et mildere forløp og kanskje lavere forekomst av smerter og bekymringer tilknyttet ryggsmertene.
Fysioterapeuter bidrar
Avdelingen har inngått et samarbeid med fysioterapeutene Lennart Krohn-Hansen og Anders Aasen Berget, som i fjor ga ut boken «Frisk rygg». Målet er at pasientene selv skal være med å finne ut av årsakene til smertene og forebygge egne smerter. En rekke ulike eksperter uttaler seg om rygg i boken, og de avliver myten om at aktivitet er farlig ved ryggsmerter.
- All tids siste forskning, spesielt de tre store ryggretningslinjene fra Europa, USA og Norge, har aktivitet som det viktigste tiltaket for personer med uspesifikke korsryggsmerter. Selv for dem med prolaps er aktivitet anbefalt, men da med fokus på å unngå bevegelser som provoserer smertene unødvendig, sier Krohn-Hansen.
I samarbeid med forfatterne av ryggboken har leger og fysioterapeuter ved SUS utarbeidet et faktaark om rygg som skal være lett tilgjengelig for både pasienter og behandlere. Den nye ressursen er allerede sendt ut til alle fastleger i Rogaland, og den er tilgjengelig hos Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL).