Bedre kondisjon med positive bi-effekter

God kondisjon fører til færre medisiner mot angst og depresjon

De som har god kondisjon tar færre medisiner mot angst og depresjon, viser forskning.

Publisert Sist oppdatert

– Vi finner at folk med bedre kondisjon tar ut færre medisiner mot depresjon og angst på apoteket, sier forsker og førsteamanuensis Linda Ernstsen ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie ved NTNU til Gemini.

En gruppe forskere tok utgangspunkt i den store HUNT-studien, Helseundersøkelsen i Trøndelag. Siden 1984 har 250.000 trøndere deltatt frivillig med sine helseopplysninger. Disse opplysningene kan forskere blant annet bruke for å anslå hvor god kondisjon folk har.

Tallene er hentet fra den tredje runden med datainnsamling - HUNT3.

Man sammenlignet dataene fra HUNT3 med opplysninger fra Reseptregisteret, som er en oversikt over medisinbruken i Norge.

– Grunn til å anta

– Bedre fysisk kondisjon kan altså se ut til å redusere behovet for angstdempende midler og antidepressiva, sier førsteamanuensis Ernstsen til nettstedet.

Forskerne kan bare se hvor mye medisiner folk har tatt ut fra apoteket. Man kan ikke se om folk faktisk bruker disse medisinene.

– Det er likevel grunn til å anta at personer som får utskrevet et legemiddel på resept har større plager enn dem som ikke oppsøker lege, sier førsteforfatter Audun Havnen, førsteamanuensis ved Institutt for psykologi ved NTNU.

Best effekt på menn og unge

Å ha god kondisjon hjelper for alle aldersgrupper og for begge kjønn. Men noen har bedre effekt av trening og god kondisjon enn andre, ifølge denne studien.

– Vi finner at menn har større effekt av trening enn kvinner har. Sammenhengene er også mindre klare for de eldre, sier Ernstsen.

– Nokså trygge

For å unngå å inkludere noen som allerede hadde angst og depresjon ved studiestart, ekskluderte forskerne alle som hadde tatt ut legemidler mot dette før de deltok i HUNT3, samt tre måneder etterpå.

– I tillegg justerte vi for symptomer på angst og depresjon i de statistiske analysene. Så i den grad det er mulig å tro på harde tall, føler vi oss nokså trygge på at vi startet med en nokså angst- og depresjonsfri kohort i HUNT3, sier førsteamanuensis Ernstsen.

Les mer på gemini.no

Her finner du artikkelen:

Audun Havnen, Ekaterina Zotcheva, Ottar Bjerkeset, Xuemei Sui, Linda Ernstsen, Cardiorespiratory fitness and incident use of anxiolytics and antidepressants in adults. A linkage study between HUNT and the Norwegian Prescription Database, Journal of Affective Disorders, Volume 339, 2023, Pages 111-117, ISSN 0165-0327, https://doi.org/10.1016/j.jad.2023.07.029

Powered by Labrador CMS