Jens Fredrik Aas, regionleder i Norsk Fysioterapeutforbund - Osloområdet.

– Vi lekker fysioterapeuter til Sverige

Flere fysioterapeuter i østfoldområdet har hatt utfordringer med å få seg jobber i Norge, ifølge regionleder i Norsk Fysioterapeutforbund (NFF). Dermed går turen over grensa i øst. I Sverige er det nemlig bedre muligheter.

Publisert Sist oppdatert

Det er en utbredt oppfatning om at Norge mangler helsepersonell. Likevel må enkelte pendle ut av landet for å få relevante jobber. Regionleder i NFF region Osloområdet, Jens Fredrik Aas, har sett trenden en stund. Og er bekymret:

– Denne arbeidskraften kunne vært benyttet i Norge og Østfold (i dette tilfellet) til bedre forebygging, behandling og rehabilitering til våre innbyggere - for å redusere behovet for kompenserende tjenester og økt behov for pleiepersonell, sier Jens Fredrik Aas, regionleder i NFFs region osloområdet.

Og peker på lav fysioterapidekning i grensekommuner.

– Østfold er et område med relativt store folkehelseutfordringer, hvis man blant annet leser Folkehelseinstituttets folkehelseprofiler. Samtidig ligger de aller fleste kommuner i Østfold (med noen hederlige unntak i enkelte småkommuner) betraktelig under landsgjennomsnittet når det gjelder fysioterapiårsverk per 10.000 innbyggere.

– Vet du dette helt sikkert?

- Dette er basert på KOSTRA-tall for 2022. De fem største kommunene mangler totalt 40-45 fysioterapeuter for å komme opp på landsgjennomsnittet. Derfor er det et stort underskudd i disse kommunene.

– Hva skal til for at fysioterapeutene blir i Norge og Østfold?

- Vi trenger flere faste stillinger for fysioterapeuter – helt enkelt. Samtidig må vi huske på at noen av disse fysioterapeutene har studert i andre land. En del får nok jobb der de har kontakt og nettverk.

– Hvordan er lønnsnivået i Norge sammenlignet med Sverige for disse fysioterapeutene?

– Lønnsnivået i Sverige ligger nok litt under i Norge. Men samtidig ser det ut til å være gode muligheter for faste jobber på den andre siden av grensa, en mulighet som er mer begrenset i Norge.

– Norge har i mange år benyttet svensk helsepersonell i helsevesenet. Er denne trenden nå i ferd med å snu? Eller snakker vi her spesielt og kun om fysioterapeuter i grensetraktene?

– Under pandemien ble det en reduksjon i bruken av utenlandsk helsepersonell her til lands. Det er nok noe mindre pendling nå enn før generelt sett. Men for fysioterapeuter i grensetraktene, peker trenden på gode jobbmuligheter på «andre siden».

– Jeg ser at vi lekker fysioterapeuter ut av landet i et område som selv har behov for denne arbeidskraften. Dette er bekymringsfullt. Samtidig mener jeg det er ulogisk at helsepersonell vi til de grader trenger i norske kommuner må se seg om etter arbeid i andre land.

– NFF har vært i kontakt med kun en håndfull fysioterapeuter i østfoldområdet. Jeg mistenker at dette problemet er større enn vi så langt har avdekket, avslutter Aas.

Les også:

Vi setter pris på å høre fra deg!

Har du tanker om saken du nettopp har lest? Vi i Tidsskriftet Fysioterapeuten setter pris på din tilbakemelding på våre saker. Er det andre temaer du ønsker å lese mer om? Har du forslag og gode tips? Du er velkommen til å ta kontakt med oss ved å sende en epost til Fysioterapeuten@fysio.no.

Powered by Labrador CMS