Stadig flere yngre uføre

Andelen uføre i befolkningen holdt seg på 9,4 prosent i fjerde kvartal 2015. Det blir stadig flere uføre under 55 år, mens det blir færre eldre uføre.

Publisert Sist oppdatert

Ved utgangen av desember 2015 var det registrert 314 800 mottakere av uføretrygd. Det utgjør 9,4 prosent av befolkningen i alderen 18-67 år.

– I løpet av de siste ti årene har andelen uføre gått svakt ned. De siste to årene har andelen holdt seg på samme nivå, og vi forventer at dette vil fortsette de nærmeste årene, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i en pressemelding fra Nav.

Nedgang for alle over 55

Utviklingen i aldersgrupper viser et todelt mønster. Siden 2006 har aldersgruppene over 55 år hatt en synkende uføreandel, mens andelen har økt for alle grupper under 55 år.

– Det at færre over 55 år nå blir uføre skyldes blant annet bedre helse og høyere utdanningsnivå. I tillegg har pensjonsreformen åpnet for at man kan ta ut alderspensjon fra 62 års alder, sier Vågeng.

Ved utgangen av 2015 mottok 13 000 personer mellom 18 og 29 år uføretrygd. Det utgjør 1,6 prosent av befolkningen i samme alder. For 10 år siden var andelen 1,1 prosent.

– Dette er en utvikling det er viktig å få snudd. Selv om en del av de unge uføre har alvorlige helseproblemer, er det også et potensial for å få en større del av den i gruppa i arbeid. Det er et stort tap for både den enkelte og for samfunnet når uføretrygd blir utfallet så tidlig, sier Vågeng.

Én av fem uføre jobber

Ved utgangen av 2015 var 19 prosent av alle uføretrygdede registrert med et arbeidsforhold. Blant de som mottok 100 prosent uføretrygd økte andelen med arbeidsforhold fra 4,6 prosent ved inngangen til 2014 til 6,2 prosent ved utgangen av 2015. Dette tilsvarer en økning på 38 prosent i antall uføre i jobb. For de med gradert uføretrygd var andelen i jobb relativt stabil.

– Et viktig formål med det nye regelverket for uføretrygd, var at det skulle bli enklere å kombinere uføretrygd med arbeid. Vi ser en tendens til at noen flere gjør dette, sier Vågeng.

Kilde: www.nav.no 

Powered by Labrador CMS