Illustrasjonsfoto.

Vaksinering med AstraZeneca-vaksinen settes på pause

På grunn av melding om et dødsfall i Danmark som følge av blodpropp etter vaksinering, velger Norge å sette AstraZeneca-vaksinering på pause, melder Folkehelseinstituttet.

Publisert

- Vi vil avvente informasjon om det er en sammenheng mellom vaksinen og dette tilfellet med blodpropp, sier Geir Bukholm, smitteverndirektør ved FHI i en artikkel på FHIs egne nettsider.

De opplyser at europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) har iverksatt undersøkelse av vaksinen, basert på meldte mistenkte bivirkninger i Danmark.

- Det er ikke konkludert at det er en sammenheng mellom vaksinasjon og hendelsen i Danmark, men etter et forsiktighetsprinsipp så velger vi å sette vaksinasjon med AstraZeneca-vaksinen på pause mens utredningen pågår sier Bukholm.

Han sier at det ikke er en enkel beslutning.

FHI opplyser også at ekspertene i Norge og Europa overvåker bivirkninger nøye. På nettsidene går det frem at det som er meldt av bivirkninger så langt er forbigående hodepine, feber med frysninger, utmattelse og muskel- og leddsmerter. I tillegg får veldig mange smerter på vaksinasjonsstedet.

- Jeg vil påpeke at pausen ikke innebærer at vi fraråder vaksinasjon med AstraZeneca i fremtiden. AstraZeneca-vaksinen har god dokumentasjon og det å ha tilstrekkelig med doser til å sikre beskyttelse for så mange som mulig i risikogruppene så tidlig som mulig er også viktig, sier Bukholm.

FHI opplyser også at avtalene som er inngått om vaksinasjon med AstraZeneca-vaksinen vil avlyses eller erstattes med tilbud om mRNA-vaksiner fra BioNTech/Pfizer og Moderna.

Instituttet opplyser også at de nå kjører analyser som undersøker sammenhengen mellom AstraZeneca-vaksine og ulike blodpropptilstander som hjerneslag og blodpropp i lungene.

I Norge har 121 820 personer så langt blitt vaksinert med AstraZeneca-vaksinen. FHI ber de som allerede er vaksinert om ikke å bekymre seg unødig.

Powered by Labrador CMS