Et skandinavisk samarbeid støttet av EU-midler, skal sørge for bedre rehabilitering for mennesker som er plaget av svimmelhet.

Skandinavisk samarbeid om vestibulær rehabilitering

Basert på en modell utviklet ved Haukeland i Bergen, er universitetssykehusene i Lund i Sverige og Köge i Danmark godt i gang med å etablere et tilbud for pasienter som trenger vestibulær rehabilitering.

Publisert Sist oppdatert

Samarbeidet er et resultat av EU-prosjektet «Öre-sund», et interregionalt prosjekt som omfatter flere fagområder. Helse Bergen HF, Region Lund og Region Sjælland deltar i delprosjektet som blant annet omhandler etablering og standardisering av tilbud til rehabilitering av pasienter med svimmelhet og balanseforstyrrelser.

- Dette er et veldig konkret og fint eksempel på hva man kan få til gjennom faglig samarbeid på tvers av landegrenser – og samtidig en viktig påminnelse om at rehabiliteringstilbudet til denne pasientgruppen ikke er en selvfølge. Heldigvis skjer det mye positivt på området nå, sier Mari Kalland Knapstad, fysioterapeut ved Haukeland Universitetssykehus, og førsteamanuensis ved Høgskulen på Vestlandet (HVL).

Fikk besøk fra Lund

Knapstad forteller at det på Haukeland Universitetssykehus i mange år har eksistert et godt og etablert tilbud for vestibulær rehabilitering. Selv er hun en av tre fysioterapeuter tilknyttet det såkalte Balanselaboratoriet ved sykehuset som mottar i underkant av tusen pasienter i året. De fleste har behov for opptrening etter krystallsyke eller virus på balansenerven, eller de opplever langvarige plager på grunn av svimmelhet.

Fysioterapeut Mari Kalland Knapstad

- Grunnen til at vi ble med i dette prosjektet, er at vi for en stund tilbake fikk besøk av en delegasjon øre-nese-hals-leger fra sykehuset i Lund. Ikke bare likte de måten vi utredet svimmelhet og årsakene til den på, de likte også ideen om å la fysioterapeuter lede arbeidet med den vestibulære rehabiliteringen, sier Knapstad.

Etter besøket, søkte Helse Bergen HF sammen med Region Sjælland, Västra Götlandsregionen, Region Skåne, Lunds Universitet og Högskolen Kristianstad om midler fra EUs regionale fond, Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak, til et delprosjekt for å etablere og forbedre vestibulær rehabilitering også ved sykehusene i Køge og  Lund. Resultatet var 20 millioner kroner inn i frisk kapital til Öre-sund-prosjektet.

Inspirert av danskene

På Sjælland Universitetshospital i Køge takket ni av 17 nabokommuner ja til å være med i prosjektet. Her får pasientene som kommer til øre-nese-hals-poliklinikken ved sykehuset en konsultasjon hos fysioterapeut og en treningsplan som følges opp ute i kommunen. Etter 12 uker kommer pasienten tilbake til poliklinikken for kontroll.

- Vi har også latt oss inspirerte av danskene. Både i Lund og ved Haukeland er det fortsatt slik at fysioterapeuten ved sykehuset hjelper primærhelsetjenesten i kommunene ved behov. Danskene kurset fysioterapeutene ute i kommunene i vestibulær rehabilitering, og har satt oppfølgingen av denne pasientgruppen i system på tvers av primær- og spesialisthelsetjenesten på en imponerende måte, sier Knapstad.

Følger opp pasientene

Spesialisthelsetjenesten skal i utgangspunktet utføre utredning, avklaring og veiledning, før kommunehelsetjenesten tar over for videre behandling. Ifølge Knapstad strekker de tre fysioterapeutene på Balanselaboratoriet ved Haukeland seg langt for å hjelpe pasientene.

- Vi tar ansvar for pasientene våre og følger dem opp. Opptreningen skal egentlig skje ute i kommunene, problemet er at vi ikke har så mange å sende dem til. Kapasiteten vi har er begrenset, derfor er det så viktig å få kunnskap om vestibulær rehabilitering ut blant fysioterapeutene i primærhelsetjenesten, sier hun.

Knapstad tror at mange fysioterapeuter synes svimmelhet virker litt skummelt å ta fatt på, at plagene er diffuse.

- Men det kan kroniske smerter være også. Det er mange likhetstrekk mellom langvarig svimmelhet og smerteproblematikk. I tillegg er sekundærplagene mange, sier hun.

Bevegelse er viktig

De vestibulære kjernene i hjernestammen sitter i nærheten av strukturer i hjernen som styrer autonome reaksjoner. Svimmelhet ledsages ofte av ubehagelige fysiske reaksjoner som kvalme, kaldsvetting og hjertebank. Informasjon og trygging av pasienten er viktig.

- Ved krystallsyke må krystallene reponeres på plass igjen, og etter dette er bevegelse viktig. Ved virus på balansenerven får nerven faktiske skader. Da kan spesifikke øvelser i form av hodebevegelser hjelpe hjernen med å gjenopprette den tapte funksjonen. Det er i utgangspunktet ikke vanskeligere enn annen rehabilitering, sier Knapstad.

Må kjenne sin besøkelsestid

Balanselaboratoriet ved Haukeland vil nå gå i gang med å kvalitetssikre arbeidet de gjør ved å innhente data fra pasientene etter at de har vært til konsultasjon og behandling. De vurderer også å invitere fysioterapeuter i primærhelsetjenesten til et lynkurs i vestibulær rehabilitering.

- Kiropraktorene har vært veldig på ballen når det gjelder denne pasientgruppen. Det er bra for pasientene. Men jeg tenker at det må vi som fysioterapeuter også være, ellers mister vi dem. Ifølge SSB er ca. 16 prosent av nordmenn plaget av svimmelhet og balanseproblemer. Det er viktig at vi som fysioterapeuter kjenner vår besøkelsestid, for dette er også våre pasienter, sier Knapstad.

Powered by Labrador CMS