Vil ha bort diagnoselisten

Helse- og omsorgsdepartementet ønsker å fjerne diagnoselisten for fysioterapi, som i dag gir rett til behandling uten egenandel for nesten 100 diagnoser.

Publisert Sist oppdatert

Dette kommer fram i et høringsnotat som departementet (HOD) sendte ut mandag. Som en del av disse endringene foreslår HOD å senke taket fra 2.670 til 2.000 kroner i egenandelstak 2-ordningen, og å innføre en automatisk frikortordning. Barn og unge opp til 16 år og pasienter med yrkesskader fritas for egenandeler ved fysioterapibehandling.

Trygderefusjoner for pasienter på diagnoselisten utgjorde 86 prosent av all refusjon til avtalefysioterapeutene i 2015.

Høringsfristen er 20. september. NFF opplyser at notatet vil bli sendt ut til forbundets organisasjonsledd før sommerferien, med frist for innspill 1.september. Forskriftene skal tre i kraft 1.januar 2017. 

Funksjon og behov

Departementet begrunner forslaget med at det å stå på diagnoselisten gir rett til fritak for egenandeler, uten at det er tatt hensyn til funksjonsproblemer og behovet for fysioterapi.

- Det er ikke alltid sammenheng mellom diagnose og behov. Når sykdomslistepasienter kan få gratis behandling, er det en risiko for overbehandling eller unødvendig fysioterapibehandling. Sykdomslisten kan på denne måten bidra til feil prioriteringer og feil bruk av ressurser, heter det i høringsnotatet.

Flere må betale

Når det gjelder konsekvenser for pasientene, innebærer forslaget at noen flere brukere må betale egenandeler enn i dag.

- Av de 236.000 som er omfattet av sykdomslisten, viser anslag at om lag 60 prosent vil ha utgifter til fysioterapi som overstiger det foreslåtte egenandelstak 2 for 2017. Pasienter med det største behovet for fysioterapi, inkludert de som i dag omfattes av sykdomslisten, vil fortsatt oppleve en betydelig skjerming for høye kostnader til fysioterapi gjennom egenandelstak 2-ordningen. For mange vil skjermingen bli bedre. Forslaget bidrar til en mer rettferdig fordeling av tjenester og riktigere prioritering i tjenesten, mener departementet.

Krav til helsepersonell

Omleggingen av systemet for håndtering av egenandeler, innebærer også krav om elektronisk innsending av data til Helfo. Det vil få konsekvenser for helsepersonell og andre tjenesteytere, med blant annet følgende krav:  

  • Økt frekvens på innsending av data
  • Innsending av data må ha tilstrekkelig kvalitet
  • Investeringer i nødvendige IT-systemer/sikkerhetsløsninger.

Ifølge departementet er målet at pasientene skal få utlevert frikort tre uker etter at maksbeløpet i egenandelstak 2 er nådd. Det betyr at fysioterapeuter må sende hyppigere data om egenandeler til Helfo, senest 14 dager etter at egenandelen er betalt.

Store variasjoner

HOD påpeker at det er store variasjoner i innsendingshyppighet og innsendingsformat mellom de ulike tjenesteyterne. Kravet om elektronisk innsending vil gjøre det nødvendig å investere i IKT-infrastruktur hos enkelte behandlergrupper.

- Dette gjelder særlig fysioterapeuter og psykologer, men også for Oslo Universitetssykehus HF (behandlingsreiser til utlandet) og rehabiliteringsinstitusjoner, skriver departementet i høringsnotatet.

Powered by Labrador CMS