Barn med Downs bør i gang med trening rett etter fødsel

Barn med Down syndrom bør begynne å trene i mageleie så tidlig som mulig for å utvikle motorikken, mener en amerikansk forsker.

På verdenskongressen i Sveits nylig fortalte forsker Erin Wentz at spedbarnstiden er en viktig tid for intervensjoner hos barn med Downs syndrom. Også for tenåringer og unge voksne med Downs kan trening utgjøre stor forskjell, skriver fysioterapi.se.

– Om et spedbarn ligger for lite aktiv tid i mageleie er det i seg selv en risiko for framtidig fedme, sa Wentz, som er forsker ved Upstate Medical University i Syracuse i USA.

Tidlig start ga bedre motorikk

Ifølge henne studie på 19 barn med Downs, var det en forskjell mellom barna som hadde begynt veldig tidlig å trene, og de som ikke hadde det. Barna ble lagt i mageleie 90 minutter hver dag. I den ene intervensjonsgruppa begynte intervensjonen innen barnet hadde blitt elleve uker og i den andre startet de først etter elleve uker.

Treningen i mageleie fortsatte helt til barnet selv klarte å gå inn og ut av sittende stilling. Så vurderte forskerne den motoriske utviklingen.

– De barna som begynte tidligere hadde en bedre utviklet motorikk, sa Wentz.

Den amerikanske forskeren mener at man må satse på å la barna være en del på gulvet. Det oppmuntrer barnets naturlige vilje til å utforske omverdenen.

Må jobbe mot muskelsvakhet

Den australske forskeren og fysioterapeuten Nora Shields har utviklet et evidensbasert styrketreningsprogram for tenåringer og unge voksne med Downs syndrom.

– Muskelsvakhet er vanlig ved Downs syndrom. Likevel er de arbeidsmulighetene de tilbys oftest basert mer på fysisk arbeid enn på kognitive faktorer. Muskelsvakhet kan derfor påvirke muligheten til å få jobb. Dessuten trenger man muskelstyrken for funksjonelle aktiviteter og fritidsaktiviteter, sa Shields.

I en studie satte hun ungdommer med Downs syndrom til å trene to ganger i uka i ti uker. De skulle øke muskelstyrken via få repetisjoner, progressivt økt belastning og minst en dags restitusjon mellom øktene. De fleste gjennomførte programmet, og de fleste øktene ble gjennomført.

– Vi så at styrketreningen var effektiv, den ga deltakerne økt styrke i ben og armer, bedre funksjonell styrke, raskere gange i trappene med mer. For å oppsummere, er progressiv styrketrening for tenåringer og unge voksne med Downs syndrom både gjennomførbart, sikkert og effektivt. Som fysioterapeuter er vi gode på styrketrening, og her kan vi utgjøre en forskjell! sa Shields.

Powered by Labrador CMS