Årets takstforhandlinger
Forhandlinger i gang for stat og kommune – utfordrer frontfagsmodellen
Lønnsoppgjøret i kommunal sektor starter i dag. 11. mai fortsetter forhandlingene med Spekter om lønnen til blant andre sykehusfysioterapeutene. Forhandlingslederne varsler at de vil utfordre frontfagsresultatet..
-Vårens tøffeste eventyr har startet, skrev forbundsleder Gerty Lund på sin Facebookprofil, da forhandlingene med Spekter var i gang 14. april.
11. mai fortsetter forhandlingene mellom Spekter og Unio, hvor lønnen til i alt 1.750 NFF-medlemmer avgjøres.
I dag starter altså forhandlingene med KS, hvor lønnen til 2.350 medlemmer av Norsk Fysioterapeutforbund bestemmes.
Mellomoppgjør
Årets oppgjør er et mellomoppgjør. Det betyr at det kun forhandles om lønn.
11. april i år ble det enighet mellom NHO og LO, samt NHO og YS om en økonomisk ramme på 2.7 prosent. Det er disse forhandlingene som danner grunnlaget for den såkalte frontfagsmodellen.
Ikke fornøyd med 2.7 prosent
Når forhandlingene med KS starter i dag, er ikke leder av forhandlingsutvalget, Steffen Handal fornøyd med en ramme på 2.7 prosent.
- Vi var gjennom et oppgjør i fjor der offentlig sektor var de eneste som forholdt seg til en ramme på 1,7 prosent. Vi kom derfor dårligere ut enn privat sektor. I tillegg har vi store rekrutteringsutfordringer, sa han til NRK i dag morges, onsdag 21. april.
På spørsmål om han tror det blir streik, svarer han at han aldri har opplevd større streikevilje.
Forventer reelle forhandlinger
Stine Malerød sitter i forhandlingsdelegasjonen til NFF i forhandlingene mellom Spekter og Unio. Heller ikke hun tenker frontfagsresultatet bør være avgjørende, når de fortsetter forhandlingene 11. mai.
- I fjor forholdt vi oss til frontfagsrammen. Nå forventer vi reelle forhandlinger på bakgrunn av innsatsen fysioterapeuter gjør ved norske sykehus, samt at lønnen bør gjenspeile kompetansen fysioterapeutene har, sier Stine Malerød som sitter i forhandlingsdelegasjonen til NFF.
Forhandlingsleder for Unio, Lill Sverresdatter Larsen uttaler til Unio.no at heller ikke hun er fornøyd med frontfagsresultatet.
-Et lønnsløft er helt nødvendig for å beholde og for å klare å rekruttere til livsviktig kompetanse i spesialisthelsetjenesten. Frontfagsmodellen kan ikke hindre arbeidsgiverne fra å komme med nødvendige tiltak i år, sier hun til unio.no
Mener frontfaget bør gjelde
Sjeføkonom Stein Gjerding i Spekter uttaler til spekter.no at frontfagsmodellene må ligge til grunn også i årets forhandlinger. Det selv om lønnsveksten er beregnet til 2.8 prosent, i følge NRK.