Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Bedre blodtrykk med tung styrketrening

En ny norsk studie snur opp-ned på internasjonale retningslinjer. Den slår fast at personer med høyt blodtrykk kan trene med tyngre vekter.

Publisert Sist oppdatert

Studien er gjennomført i samarbeid mellom Fakultet for helsefag på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og forskere ved Oslo universitetssykehus, ifølge forskning.no.

Forskerne har studert blodtrykket til femten hjertepasienter under treningsøkter med ulik belastning, og resultatene er stikk i strid med internasjonale retningslinjer som praktiseres i Norge i dag.

Tyngre er bedre

Moderat belastning, med ti til femten repetisjoner, har vært oppskriften når det gjelder hjertepasienter og styrketrening. Frykt for høy blodtrykksøkning skal ligge til grunn, men nå viser forskningen fra Oslo at det motsatte kan være tilfelle.

Deltakernes blodtrykk ble målt lavere når de utførte tung styrketrening til utmattelse med få repetisjoner, enn ved moderat belastning og en vekt de kunne løfte femten ganger før utmattelse.

– Forklaringen på hvorfor flere repetisjoner gir høyere blodtrykk, er at blodtrykket trappes opp etter hver enkelt repetisjon og treningen tar lenger tid når man løfter flere repetisjoner. Dermed gir mange repetisjoner høyere blodtrykk enn trening med få repetisjoner, sier Terje Gjøvaag, førsteamanuensis ved HiOA til forskning.no.

Deltakerne i studien hadde trent utholdenhet regelmessig det seneste halve året som del av rehabiliteringen, men ingen av dem hadde trent styrke.

Repetisjoner og tyngde

Forskerne bak studien konkluderer med at blodtrykksresponsen på styrketrening er mer avhengig av hvor lang treningsserien er, altså antall repetisjoner, enn tyngden på vektene.

Ifølge forskergruppen tåler medisinsk stabile hjertepasienter tyngre styrketrening enn hva de får anbefalt.

– Vi mener at det ikke er noen grunn til å være forsiktig hvis man får kyndig veiledning, sier fysioterapeut og førsteamanuensis Birgitta Blakstad Nilsson ved HiOA.

Powered by Labrador CMS