Mona Bruvoll.

Åtte nye godkjente spesialister

Hele åtte nye fysioterapeuter ble nylig godkjent som spesialister. Fire av dem er spesialister i ortopedi.

Publisert

Dette er de nye spesialistene

  • Lena Marie Hope, ortopedisk fysioterapi
  • Ane Henriette Vassen, barne- og ungdom fysioterapi
  • Humaira Sæbø, ortopedisk fysioterapi
  • Maria Tervahauta, barne- og ungdom fysioterapi
  • Rikke Håve Lahn, ortopedisk
  • Trine Hysing-Dahl, ortopedisk fysioterapi
  • Mona Bruvoll, allmenn fysioterapi
  • Ellen Christine Teigmo Johansen, hjerte- og lunge fysioterapi

Rikke Lahn (34) jobber til daglig som avtalefysioterapeut ved Kringsjåklinikken i Oslo, og er en av fire ferske spesialister i ortopedi. Helt siden hun var i praksis som student, har hun følt en tiltrekning mot faget.

Rikke Lahn

- Jeg hadde praksis hos en som var spesialist i ortopedi og syntes faget var spennende og gøy. Dette var noe jeg ønsket å bli god på og spisse kompetansen min mot. Da var spesialistgodkjenning et fint mål, sier Lahn.

Hun var ferdig i turnus i 2010. I 2014 satt hun med en mastergrad i klinisk fysioterapi. Nå kan hun i tillegg skilte med egen spesialitet.

- Det tok kanskje litt lenger tid enn nødvendig. Jeg har fått barn i mellomtiden og det har forsinket meg noe. Siden det ikke er deadline, kan et spesialistløp fint kombineres med mammapermisjoner og andre potensielle avbrekk, sier Lahn.

Hun er glad for å ha fått et nytt og utvidet nettverk av fagfolk med kompetanse innen ortopedi, og mener hun har fått en større trygghet for faget samt gode verktøy for å kunne følge utviklingen tett.

Lærerikt og givende

Humaira Sæbø (46) ved skadepoliklinikken ved Haukeland sykehus er også blant dem som nå kan titulere seg som spesialist i ortopedi.

Humaira Sæbø.

- Jeg valgte å bli spesialist i ortopedi både fordi jeg jobber med den type pasienter daglig, og fordi jeg synes faget er spennende, sier Sæbø (45).

Hun synes selve prosessen med å bli spesialist, har vært givende og lærerik.

- Det har fått meg til å reflektere godt over hva jeg jobber med. Det er kjekt å vite at jeg kan utvikle meg innen faget, og jo mer jeg lærer jo bedre forstår jeg hvor komplekst ortopedi er, sier Sæbø.

Hun føler seg tryggere i møte med pasientene, etter at hun har gjennomgått kravene til spesialistgodkjenningen.

- Jeg kan mer enn tidligere, og med mer kunnskap følger også større trygghet i forhold til mine pasienter, sier Sæbø.

Spesialist i allmenn fysioterapi

Mona Bruvoll (38) er den eneste fysioterapeuten som nå ble godkjent som spesialist i allmenn fysioterapi. Bruvoll jobber til daglig som avtalefysioterapeut ved Tiller Fysioterapi og manuellterapi i Trondheim.

- Jeg ønsket å fordype meg innen allmenn fysioterapi både fordi det er interessant og fordi denne fordypningen er rettet mot flere fremtidige helseutfordringer i samfunnet. Jeg synes det er fint å kunne vise til en formell kompetanse utover grunnutdannelsen, sier Bruvoll.

Også hun føler seg tryggere i fysioterapifaget, etter at hun har gjennomført spesialistløpet.

- Det er spesielt nyttig for å kunne vurdere behandling av en pasient både i form av ny forskning og klinisk erfaring, sier Bruvoll.

Slik blir du spesialist

For å bli spesialist, må du ha en fysioterapifaglig eller helsefaglig masterutdanning. I tillegg trenger du to årsverk i minimum 50 prosent stilling i spesialistfeltet tatt etter at du har fått autorisasjon.

Du må også ha ett eller to årsverk i veiledet praksis innen spesialistfeltet. Veileder skal primært være spesialist innen samme område. Det er du selv som må dokumentere at du har nådd kompetansemålene for spesialiteten.

Du må gjennomføre kollegaveiledningskurs, samt at du skal hospitere på et annet tjenestenivå enn der du jobber.

Det er forbundsstyret i Norsk Fysioterapeutforbund (NFF) som til syvende og sist godkjenner søknadene om spesialistgodkjenninger.

Powered by Labrador CMS