
Gir dårlige råd om bekkenløsning
For lite kunnskap om bekkenløsningssmerter gjør at mange kvinner får behandling som gjør vondt verre. - Vi trenger mer forskning på området, sier fysioterapeut Britt Stuge.
I et intervju med Handikapnytt 06/14 sier Stuge at det er mange kvinner som får dårlige råd om hvordan de skal håndtere smertene. Hun har en doktorgrad i bekkenleddsmerter, og er en internasjonalt anerkjent forsker og foredragsholder på området.
- Det har vist seg at ingen behandling kan være bedre enn dårlig behandling. Mange av dem som sitter i rullestol i dag, har nok fått råd som har gjort problemene verre i stedet for bedre, sier Stuge.
Bekkenløsningssmerter er en lidelse med lav status og det er liten kunnskap om disse plagene blant helsepersonell.
- Mange kvinner opplever ikke å bli tatt på alvor. De lider i stillhet, sier hun.
Bevisstgjøring første steg
Man regner med at 25 prosent av alle gravide får plager som følge av bekkenløsning i løpet av svangerskapet, og at fem prosent av de som har født, fortsetter å ha disse plagene.
Stuge forteller at selv kvinner som har vært sengeliggende i måneder og år, kan oppleve god bedring hvis de får riktig hjelp. For å unngå overbelastning og tilleggsplager, mener hun at den aller viktigste treningen er øvelser for bevisstgjøring, bevegelse og kontroll av bekkenet, og at dette må komme foran trening av styrke og utholdenhet. Det er også svært viktig at behandlingen er individuelt tilpasset.
- Det er i dag veldig fokus på trening av kjernemuskulaturen. Men dette er ikke det som nødvendigvis trengs for å bli bedre av bekkenleddsmerter, og kan i visse tilfeller forverre tilstanden. For noen hjelper det å trene i vann, for andre er det kanskje nok trening i å gå tur. Rolig yoga kan også være bra. Og det er like viktig å hvile som å trene, sier Stuge til Handikapnytt.
Stuge anbefaler en kombinasjon av aktivitet og kortvarig hvile.