Bedre helse i dårlige tider

Mange frykter at flere blir uføre når arbeidsledigheten stiger. Men det motsatte skjer, ifølge studie. 

Publisert

Fenomenet er oppdaget av samfunnsforskere i mange land, uten at noen foreløpig har en sikker forklaring på det, nemlig at når befolkningen i et land opplever tøffere økonomiske tider, får de bedre helse og lever i gjennomsnitt lenger. Sykefraværet reduseres.

Påvist også i Norge

I en studie ved Universitetet i Stavanger er det samme nå påvist også i Norge. Studien er en del av doktorgradsarbeidet til samfunnsøkonomen Venke Furre Haaland.

Haaland og kollega Kjetil Telle fant at når arbeidsledigheten stiger med ett prosentpoeng, så reduseres dødeligheten i befolkningen med 0,5 prosent.

Studien er basert på data som omfatter hele befolkningen i Norge i årene 1977 til 2008.

Gagner også de svake

– Reduksjonen i Norge er omtrent lik den som er funnet i flere andre land, sier Haaland. Hun påpeker at selv om 0,5 prosent redusert dødelighet kan virke lite, så dreier det seg om en ganske betydelig dødelighetsreduksjon i befolkningen.

Hun fant også ut at dette kommer mindre ressurssterke grupper i samfunnet vårt nesten like mye til gode som det gagner de mer ressurssterke.

Også uføretrygdede og alderspensjonister får bedre helse og redusert dødelighet når det går nedoverbakke med norsk økonomi, viser studien hennes.

Dårlige tider = færre uføretrygdede

I tillegg har Haaland funnet ut at når arbeidsledigheten øker i Norge, så er det færre som blir uføretrygdet. Altså stikk motsatt av det mange forestiller seg.

Andre studier har vist at blant dem som er arbeidsledige, så øker sannsynligheten for å bli trygdet.

Men i den norske befolkningen som helhet, reduseres antallet som blir uføretrygdet når flere i samfunnet blir arbeidsledige.

Les mer på forskning.no. 

Referanse:

Venke Furre Haaland, Kjetil Telle: «Pro-cyclical mortality across socioeconomic groups and health status», Journal of Health Economics, januar 2015. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS