Velfungerende hverdagsrehabilitering på Ringerike
Ringerike kommune prøver ut hverdagsrehabilitering i to soner for hjemmetjenester. Rakel Olsen (83) er av de som nyter godt av denne tjenesten.
Etter et fall, med beinbrudd som resultat, ventet operasjon på Ringerike sykehus og et 14-dagersopphold på Austjord behandlingssenter for Olsen. Deretter ventet hjemmehjelp fra rehabiliteringsteam. Dette skriver Ringblad på sine nettsider.
Opp av senga og ut på kjøkkenet
Olsen fikk selv bestemme hva hun ville trene på, og hennes første ønske var å kunne gå ut med søpla hver dag. Da måtte hun blant annet forsere en trapp.
Å komme seg opp av senga selv klarte hun allerede på Austjord. Mat har hun begynt å lage igjen. Å dusje selv var et annet mål, som pensjonisten har nådd.
Prosjektleder Bente N. Ringen berømmer Olsen for å ha trent mye på egen hånd i tillegg til øktene med rehabiliteringsteamet.
Basert på pasientens ønsker
- Hun har også hatt masse ideer selv. Vi prøver å lage et opplegg hjemme hos den enkelte, ut ifra hva de selv vil trene på, sier Ringen.
Hun samarbeider med hjemmetjenesten om hverdagsrehabiliteringen. Teamet består i tillegg til hjelpepleiere av fysioterapeut, ergoterapeut og sykepleier.
-Opptreningsperiodene er gjerne fire-fem uker lange. Seks til sju innbyggere har fått prøve hverdagsrehabilitering så langt i Ringerike, skriver Ringblad.
- Vi er i startgropa, men kommunen er positiv og håpet er at dette skal bli en fast tjeneste, sier Ringen til avisen.
Fysioterapeut Astrid Lorentzen fremhever at hverdagsrehabiliteringen ikke bare er nyttig for brukerne, som blir mer selvstendige. Kommunen kan også spare på mindre behov for hjemmehjelp.
Les mer på www.ringblad.no