Nytt doktorgradsstudium i helsevitenskap

Et nytt doktorgradsstudium i helsevitenskap er i gang ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Målet er 15-20 stipendiater per år, sier professor og faglig leder Astrid Bergland.

Publisert Sist oppdatert

– Nå kan våre studenter gå hele utdanningsløpet ved HiOA, fra bachelor til master og doktorgrad i helsevitenskap. HiOA er den største utdanningsinstitusjonen for helsefag i Norge, og doktorgradssatsingen er en del av vår vei mot universitetsstatus. Det er også et ledd i kvalitetshevingen av profesjonsutdanningene, sier Astrid Bergland til Fysioterapeuten. Hun er leder for forskningsgruppen for aldring, helse og velferd ved HiOA.

Helsefaglig, ikke medisinsk

– Hvorfor skal fysioterapeuter velge dette doktorgradstudiet i helsevitenskap?

– Dette er en utmerket mulighet for fysioterapeuter, fordi vi har et helsefaglig og ikke et medisinsk utgangspunkt. Studiet vil derfor ligge nærmere deres praksishverdag.  Forskningen foregår i stor grad i samarbeid med det kliniske feltet og er rettet mot evaluering og intervensjoner innen helsefremming, forebygging, behandling, rehabilitering og omsorg. Kunnskapsutvikling innenfor disse områdene er komplementære til medisinsk diagnostisering og behandling, sier Bergland.

Hun peker også på at helsefaglig forsk-ning i dag bidrar innenfor flere fagområder, blant annet rehabilitering, muskel- og skjelettlidelser, kronisk syke, geriatri, ernæringsforskning, laboratoriemedisinske fag, psykiatri, pediatri, hjerte-karlidelser, kroniske lungelidelser, kreft og palliativ omsorg. Flere av disse fagområdene er relatert til dagens helse- og livsstilsproblemer, og utgjør en stor andel av tilstandene som behandles i helsevesenet.

 
– Utømmelig behov

– Enkelte fysioterapeuter mener at det kliniske ved faget har kommet for mye i bakgrunnen, og at det kanskje er litt for mange som tar doktorgrad?

– Nei, det er jeg ikke enig i. Fysioterapeuter med doktorgrad er innovative, de kan brukes på mange områder og er etterspurt som arbeidskraft. Du blir ikke en dårligere kliniker av å ha disputert, i alle fall ikke ved vårt nye doktorgradsstudium i helsevitenskap. Sett i lys av den raske kunnskapsutviklingen, er behovet for forskningsbasert kunnskap utømmelig, sier Bergland, som mener forskningsbasert kunnskap er ferskvare.

Sett og hørt

– Fysioterapeuter må bidra til kunnskapsutvikling innen helsefag for å imøtekomme behov i et helsevesen som i stadig større grad er forskningsbasert og bygger på samarbeid. En doktorgrad innen helsevitenskap er et virkemiddel for å nå dette målet. Det er i dag lite samordning av forskningsaktiviteter og svak forskningskompetanse i kommunene, men også i andre deler av helse- og omsorgssektoren. Behovet for å utdanne personer med forskningskompetanse innen de fleste helseprofesjoner er derfor stort, sier Bergland.

Hun legger til at det også gjelder hennes eget forskningsområde, geriatri og gerontologi, der det trengs mer forskning.

– Forskningsbasert kunnskap gjør at fysioterapeuter blir mer sett og hørt, og at de får bedre gjennomslag for sine synspunkter, sier Astrid Bergland.

Powered by Labrador CMS