Nye anbefalinger for fysioterapi ved spondyloartritt

De nye anbefalingene er utviklet av en ekspertgruppe bestående av erfarne fysioterapeuter ved revmatologiske avdelinger og pasienter, og publisert på Helsebiblioteket.no.

Publisert Sist oppdatert

I følge internasjonale anbefalinger er adekvat medisinsk behandling og fysioterapi de to hjørnesteinene i behandling av spondyloartritt. Fysioterapi har tradisjonelt hatt fokus på symptom-begrensning, spesielt med tanke på å vedlikeholde eller bedre bevegelighet og muskelstyrke, samt redusere smerter. Med ny kunnskap om risiko for hjerte- og karsykdom, bør fysioterapi også inkludere tiltak for å bedre fysisk form. 

Spondyloartritt (SpA) er en samlebetegnelse for flere inflammatoriske, revmatiske leddsykdommer, der ankyloserende spondylitt, AS (tidligere kalt Bekhterevs sykdom) utgjør den største gruppen. SpA affiserer først og fremst virvelsøyle og bekkenledd og resulterer i varierende grad av smerter, redusert bevegelighet, funksjonsbegrensninger og utmattelse. Perifere artritter forekommer hos rundt en tredjedel av pasientene, da hyppigst i hofte, skulder og kneledd. I tillegg er det nå kjent at pasienter med SpA også har økt risiko for hjerte- og karsykdom.

SpA debuterer i ung voksen alder og påvirker derfor pasienters yrkesaktive og sosiale liv.

Kilde: www.helsebiblioteket.no.

Målgruppen for fagprosedyren er fysioterapeuter som møter og behandler pasienter med SpA (> 18 år) i alle deler av helsetjenesten.

Fagprosedyren omhandler ikke den generelle delen av fysioterapeutens funksjonsvurdering.

I fysioterapeutens spesifikke funksjonsvurdering av pasienter med SpA skal anerkjente og hyppig brukte instrumenter og tester benyttes (www.nkrr.no – se «klinisk verktøykasse»).

I fagprosedyren benyttes begrepet «trening» om øvelsesbehandling som utarbeides, igangsettes og følges opp av fysioterapeut.

Trening

Kondisjonstrening, styrketrening, treningsprogram med flere elementer samt trening i oppvarmet basseng er av tiltakene som anbefales til denne pasientgruppen. I tillegg viser bløtdelsbehandling sammen med øvelser/ aktive tiltak, psykomotorisk fysioterapi og avspenningsteknikker lovende resultater i enkelte mindre studier.

Av tiltak som ikke anbefales grunnet mangel på evidens er TENS, laserterapi og ultralydbehandling.  

Les hele fagprosedyren på Helsebiblioteket.no.

Powered by Labrador CMS