
Effekt av arbeidsrettet rehabilitering – forskningsmidler til Rehabiliteringssenteret AiR
Helse Sør-Øst har gått inn med over 6.6 millioner i forskingsmidler for å måle effekt av arbeidsrettet rehabilitering
I studien Comparing effects of multidisciplinary occupational rehabilitations for people with musculoskeletal disorders, mental health problems or both - A randomized controlled trial ønsker forskerne å sammenligne effekten av et etablert 4-ukers døgnbasert rehabiliteringstilbud ved Rehabiliteringssenteret AiR, Klinikk med et poliklinisk rehabiliteringstilbud (Sykehuset Telemark). Begge programmene er tverrfaglige, komplekse arbeidsrettede tilbud i spesialisthelsetjenesten. Målgruppen er personer med langvarige, sammensatte og uspesifikke muskel- og skjelettplager, og/eller lettere psykiske plager. Dette skriver Rehabiliteringssenteret AiR på sine nettsider.
Tverrfaglighet
Det døgnbaserte tilbudet ved AiR klinikk tilbyr et tverrfaglig team som består av lege, spesialsykepleier, fysioterapeut, idrettspedagog, arbeidskonsulent, psykolog og en person med kostholdskompetanse. Intervensjonen omfatter blant annet undervisning, samtaler, fysisk aktivitet og bistand til utvikling av en individuell plan for tilbakeføring til arbeid, involvering av arbeidsplass og/eller NAV (ved behov). Det arbeidsrettede polikliniske tilbudet er et nyopprettet tilbud i 2012 som er bemannet med et tverrfaglig team bestående av lege, fysioterapeut, psykolog, arbeidskonsulent og en koordinator med fysioterapibakgrunn. Intervensjonen ved poliklinikken består av individuelle samtaler, undervisning og gruppetilbud ved behov. Dersom det finnes tilbud om intervensjoner som personen trenger i dennes lokalmiljø, vil poliklinikken samarbeide med kommunale tilbydere. Personer som deltar i programmet blir fulgt opp av en fast koordinator fra poliklinikken over en 3 måneders periode. Dialog med arbeidsgiver inngår som standard. Målet er å få til en mer helhetlig oppfølging og koordinering av tiltak i prosessen tilbake til jobb for den sykemeldte.
Begge institusjonene gjennomfører individuelle kartleggingssamtaler og samarbeider med den enkelte bruker/pasient om utvikling av en individuell plan for tilbakegang til arbeid. Sammenlignet med det døgnbaserte tilbudet har poliklinikken en sterkere individuell tilpassing av intervensjonen, tettere samarbeid med lokale tilbud og kontakt med arbeidsgiver og NAV. Døgntilbudet har på sin side en sterkere vektlegging av gruppeaktiviteter og fysisk aktivitet, i tillegg til at intervensjonen generelt er mer intensiv enn det polikliniske tilbudet. Geografisk er det polikliniske tilbudet lokalisert i et byområde, mens døgntilbudet er lokalisert i ei fjellbygd.
Bedre kunnskapsgrunnlag
Et overordnet mål for prosjektet er å bidra til et bedre kunnskapsgrunnlag for de som henviser til arbeidsrettet rehabilitering, slik at de med større sikkerhet kan velge den eller de intervensjonen(e) som vil være mest effektiv(e) og kostnadseffektiv(e) for ulike grupper av personer. Hovedutfallsmål i studien er arbeidsdeltakelse målt som andel med stabil arbeidsdeltakelse (dvs. minimum. 4 uker i arbeid) ved planlagte oppfølgingstidspunkt og forløp inn og ut av arbeid i løpet av 2 år før intervensjon til 5 år etter oppstart intervensjon (registerdata). Forskerne vil også undersøke om det er noen undergrupper av personer som har bedre effekt av det ene eller det andre tilbudet (f.eks. kjønn, alder, sosioøkonomisk status). Sekundære utfallsmål er kostnadseffektivitet, livskvalitet, opplevd helse og arbeidsevne. Prosjektet vil også utforske deltakernes opplevelse av prosessen "tilbake i jobb" med hensyn på hva som fremmer og hemmer denne.
Siden begge intervensjonene som tilbys er tverrfaglige og komplekse, får man ikke kunnskap om den reelle effekten av intervensjonene sammenlignet med de tilbudene som normalt gis til denne pasientgruppen. For å få en indikasjon på om resultatene for klinikkene avviker fra hva som kan forventes ved ”treatment as usual”, vil forskerne i denne studien sammenligne andelen som kommer tilbake i jobb med resultatene for en kontrollgruppe trukket fra NAV sitt register.
Prosjektet er initiert av Rehabiliteringssenteret AiR AS og gjennomføres i et samarbeid mellom AiR (Nasjonalt kompetansesenter for arbeidsretta rehabilitering og AiR Klinikk), Uni helse, Uni Rokkansenteret, Sykehuset Telemark HF og Marselisborgcenteret Danmark.
Les mer på arbeidoghelse.no