Fysioterapeut Geir Eithun og kollegaen stengte torsdag instituttet sitt for å skåne dårlige sykehjemspasienter i etasjen over for mulig smitte av koronaviruset.

Stengte instituttet på eget initiativ

-Jeg føler meg helt tom, sier fysioterapeut Geir Eithun. Bråta Fysioterapi i Drammen stengte torsdag frivillig instituttet for å unngå risikoen for å smitte eldre på sykehjemmet i etasjen over.

Publisert Sist oppdatert

På Bråta Fysioterapi i Mjøndalen i Buskerud står treningssalen tom, behandlingsrommene er helt stille og det er ingen plask å høre fra bassenget. Instituttet med to fysioterapeuter holder til i samme i bygg som et bo- og aktivitetssenter, og i etasjen over den er det sykehjemsavdelinger med mye dårlige pasienter og en lindrende enhet.

-Fastlønte kommunale fysioterapeuter holder til vegg i vegg med oss, og går opp i 2. etasje for å behandle pasienter som er til rehabilitering etter for eksempel slag. Vi ønsket derfor å beskytte de dårlige pasientene så godt vi kan, selv om dette har store økonomiske konsekvenser for oss, forteller Eithun.

Forståelsesfulle pasienter

De to fysioterapeutene konfererte med kommunen, og tok avgjørelsen om å stenge. Sent på kvelden torsdag kom det så beskjed fra kommunen om at alle institutter som var samlokalisert med slike tilbud, skulle stenge, forteller han.

-Jeg har 17 grupper, inkludert 11 i basseng, i tillegg til individuell behandling. Pasientene viser stor forståelse for avlysningene, de vil jo ikke utsette seg selv for smitte.

I treningssalen kjøres nå en desinfiseringsrobot.

Ønsker kompensasjon økonomisk

Eithun er bekymret for økonomien framover. Han har 60 prosent driftstilskudd og jobber 25 prosent som fysiolog for Unicare. Her får han ikke komme fordi de har hjerte- og lungepasienter og han har pasientkontakt flere steder.

-Jeg har ikke sykeforsikring, det har ikke vært en tanke hos meg. Samtidig er det vel få forsikringer som dekker den situasjonen vi er i nå. Det blir tøft om dette blir langvarig, sier fysioterapeuten.

Eithun håper det kommer en kompensasjonsordning fra myndighetene. Han mener Norsk Fysioterapeutforbund har en kjempejobb å gjøre overfor myndighetene.

-Det er rart med hele greia. Jeg sitter hjemme og ser ut vinduet. Jeg føler meg helt tom, sier han.

Torsdag skrev Fysioterapeuten om selvstendig næringsdrivende som er bekymret for økonomien. Her kan du lese hva forbundsleder i NFF Gerty Lund sier.

NFF har lagt ut svar på en del spørsmål fra selvstendig næringsdrivende HER

Powered by Labrador CMS