Annonse

Hvorfor velge salsete til barn med funksjonsnedsettelser?

Vi har i de siste ti årene erfart at bruk av salsete til barn og unge med ulik funksjonshemming har vist seg å fungere svært godt.

Overraskende mange med nedsatt funksjonsevne klarer å opprettholde en mer oppreist sittestilling på salsete over tid, enn på tradisjonelt sete.

Hva er et salsete?

De fleste kontorstoler i dag har et flatt sete, der man blir sittende 90° i hofte, knær og ankler. Et salsete derimot, er inspirert av terapiridning og er derfor utformet som en hestesal. Man sitter altså over skrevs på en sadel fremfor på et plant sete, noe som stabiliserer bekkenet i nøytral stilling.

Jockey Lite str. 2

Det som tidligere ble observert, og etter hvert stilt spørsmål til under terapiridning, var pasientenes evne til å sitte oppreist. Hvordan klarte pasienter med sterk nedsatt funksjonsevne å sitte uten støtte på en hesterygg, når de til vanlig satt i en rullestol med full støtte? Det er disse prinsippene fra terapiridning som vi har overført til arbeidsstolen.

En arbeidsstol med salsete stimulerer til en oppreist overkropp i sittende, hodet i midtstilling, retraherte skuldre og frie armer. Det er ikke en hvilestol.

Salsete vs. Tradisjonelt sete

Fra tidligere har vi lært at en god sittestilling har 90° i hofter, knær og ankler. Hvor lett er det da å sitte med et nøytralt bekken? Studier ved bruk av både røntgen og MR av hofteledd i ulike vinkler, viser at dersom hofteleddet flekteres mer enn 60° vil bekkenet følge etter og ende med posterior tilt. Skal en sitte med nøytralt bekken over tid med opp mot 90° i hoftene vil det kreve aktivisering av kjernemuskulatur og dette vil være slitsomt over tid. Resultatet blir da ofte at vi tilter bekkenet bakover og blir sittende med rund rygg og en uheldig stilling i nakke og hodet.

Jockey Lite str. 3

Dersom vi sitter på salsete, åpnes vinkelen i hofteleddet, bekkenet stabiliseres i nøytral stilling og det vil være lettere å opprettholde en rett overkropp over tid. Hofteleddet blir også plassert i anatomisk hvilestilling slik at omkringliggende muskulatur jobber i balanse. Et nøytralt bekken gir en ryggsøyle med naturlig kurvatur som gjør det lettere å holde en oppreist overkropp, stimulerer postural kontroll og plasserer hodet i midtstilling.

Barn med nedsatt funksjonsevne blir ofte sittende mye og over lengre tid. Det er derfor viktig at de blir sittende i riktig stilling, slik at de ikke utvikler tilleggsplager, som også vedvarer i voksen alder. Å sitte oppreist krever at det er balanse mellom muskelgruppene i rygg, hofte og magemuskler. En muskel eller muskelgruppe er alltid sterkest i midten av sitt omfang. Det oppnår vi når vi sitter med en åpen hoftevinkel og bekkenet stabilisert i nøytral stilling.

Når vi sitter på et salsete får bena bred stilling, noe som er et godt utgangspunkt for god stabilitet. Her vil også føttene fungere som aktive støttepunkter, og stimulerer postural kontroll. Med det mener vi at føttene er plassert innunder kroppen på hver side av salen og aktivt kan bidra til å stabilisere en oppreist holdning i sittende. Vi er i balanse når midtlinjen er sentrert over understøttelsesflaten.

På et tradisjonelt sete samles føttene foran kroppen og de får lite eller ingen funksjon i sittestillingen. Postural kontroll stimuleres ikke i samme grad, bekkenet søker bakover fordi hoftevinkelen er over 60 grader, vi blir da gjerne sittende med krum rygg og hodet ut av midtstilling.

Krabat Jockey arbeidstol- salstol

Mange av de som har behov for en tilpasset arbeidsstol har stramme hamstrings. Stramme hamstrings trekker bekkenet bakover i sittende med mindre vi slipper opp vinkelen i hoftene. På mange arbeidsstoler er det mulig å legge ryggen bakover, men vår erfaring er da at bruker blir sittende med et fremskutt hode. Vi velger altså å åpne hoftevinkelen ved hjelp av et salsete slik at bekkenet stabiliseres i nøytral stilling, ryggsøylen beholder sine naturlige kurvaturer og hodet plasseres i midtstilling.

Målet med å sitte i en arbeidsstol skal muliggjøre deltakelse i det daglige liv og gjøre barnet så aktivt som mulig. Det er derfor ønskelig at de kan sitte oppreist, slik at arm – og håndfunksjon, spising, kommunikasjon og ikke minst sosial interaksjon blir optimalisert.

Krabat salstoler kan tilpasses barn og ungdom med svært ulike og sammensatte utfordringer, fra lettere nedsatt funksjon til sterk grad av funksjonshemming. Alle Krabat produktene er hjelpemidler, og fins både på anbud hos NAV, eller søkes på via NAV hjelpemiddelsentral.

Ta kontakt med terapeuten i kommunen din for å få hjelp med NAV søknaden. Les mer om hvordan man søker på hjelpemidler via NAV.

Ta kontakt for å bestille utprøving med lokal representant.

Her kan du lese brukerhistorier for å bli mer kjent med fordelene ved bruk av salsete:

Brukerhistorie - Matheo

Brukerhistorie - Mikkel

Brukerhistorie - Eveline

Kilder:

Sieglinde, Martin. Teaching Motor Skills to Children with Cerebral Palsy and Similar Movement Disorders: A Guide for Parents and Professionals (2006). Bashir et al. Alterations of Lumbosacral Curvature and invertebral disc morphology in normal subjects in variable sitting positions using whole body postional MRI (2006). Keegan, J.J. Alterations of the lumbar curve related to seating (1953). Bottos et al. Functional status of adults with cerebral palsy and implications for treatment of children (2001). Mijna Hadders-Algra. Postural control: A key issue in developmental disorders (2008).

Powered by Labrador CMS