Hva skjer med hjernen til unge anorektikere?

Studier viser at hjernen krymper litt ved anoreksi, men at den kan vokse tilbake igjen hvis man blir frisk.

Publisert

Anne Dahl Myrvang er doktorgradsstudent ved Institutt for psykologi, ved UiT Norges arktiske universitet. Hun forsker på ungdom innlagt på sykehus med spiseforstyrrelser, for å se hvordan hjernen deres påvirkes av sykdommen, skriver uit.no.

Tidligere studier har vist at både ungdom og voksne med anoreksi har redusert hjernevolum, men at dette ser ut til å reverseres når de blir friske.

Deltakere

Myrvangs studie involverer jenter mellom 12 og 18 år og har så langt hatt rundt 30 deltagere, og en like stor kontrollgruppe, ifølge uit.no.

Det er bare er 0,2 - 0,3 prosent av befolkningen som blir så syke av anoreksi at de blir lagt inn på sykehus. Derfor tar det tid å få en deltagergruppe som er stor nok.

Grundige undersøkelser

– Deltagerne i studien har gjennomgått grundige nevropsykologiske undersøkelser, som blant annet tester oppmerksomhet, hukommelse og inhibisjon, sier Myrvang til uit.no.

I tillegg har forskerne benyttet såkalt Resting state fMRI (RS-fMRI), som er en hjerneavbildningsteknikk der hjerneaktiviteten ved hvile – uten stimuli fra utsiden – måles.

Hjernens nettverk

– Med denne metoden kan vi måle kommunikasjon i hjernens nettverk. Dersom vi finner endringer i pasientenes hjernenettverk, kan det potensielt fortelle oss noe om hvorfor mange strever med sykdommen lenge før de blir friske, sier hun.
Anne Dahl Myrvang skal snart til Harvard University, der hun i et halvt år skal få hjelp til å analysere og tolke dataene som er samlet inn. 

Powered by Labrador CMS