Illustrasjonsfoto: colorbox.com
Illustrasjonsfoto: colorbox.com

Fysiske belastninger øker sykefraværet

Én fysisk belastning, med en varighet på mer enn en fjerdedel av arbeidstiden, er nok til å øke risikoen for sykefravær markant.

Publisert Sist oppdatert

Det viser en ny dansk studie, utført av det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. 12 000 danske arbeidstakere har deltatt i studien. Kun én fysisk belastning, med varighet på mer enn en fjerdedel av arbeidstiden, er nok til å øke risikoen for sykefravær av tre ukers varighet eller lengre med tjuefem prosent, ifølge Fysio.dk

Ulike belastninger

Deltakerne ble spurt om de var utsatt for fysiske belastninger som arbeid med foroverbøyd eller rotert rygg, armene over skulderhøyde, arbeid på huk eller knestående, eller hvorvidt arbeidet besto av tunge løft eller draøvelser.

Resultatene fra studien er uavhengige av kjønn, alder, livsstil, psykisk arbeidsmiljø, rygg- eller skuldersmerter, mental helse og sosioøkonomisk status.

Kan forebygges

Undersøkelsen viste også at 26 prosent av sykefraværet skyldes mer enn én fysisk belastning av gangen i arbeidssituasjonen, og at 40 prosent av fag- og ufaglærte arbeidere opplever sykefravær på grunn av samtidige belastninger.

Man er derfor kommet til at det er stort potensiale for å forebygge sykefravær ved å redusere mengden samtidige fysiske belastninger, og ved å sørge for at belastningstiden utgjør mindre enn en fjerdedel av arbeidstiden.

Les mer om undersøkelsen her.

Powered by Labrador CMS