Helsedirektoratet beklager ovenfor NFF

Helsedirektoratet beklager at deres retningslinjer i forbindelse med korona-viruset har ført til usikkerhet blant norske fysioterapeuter vedrørende stenging. Fysioterapeuter kan holde åpent.

Publisert Sist oppdatert

Beklagelsen kommer etter at forbundsleder Gerty Lund tok direkte kontakt med direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet lørdag formiddag.

I en epost til helsedirektøren henviser Gerty Lund til at Norsk Fysioterapeutforbund gjentatte ganger har forsøkt å få svar fra Helsedepartementet og Helsedirektoratet om fysioterapeuter skal holde instituttene åpne eller ikke. Verken departementet eller direktoratet har gitt svar, før nå.

Forbundslederen krevde svar fra direktoratet

I eposten til Guldvog skriver blant annet forbundslederen at det «hersker stor usikkerhet blant våre medlemmer om de skal stenge instituttene og avlyse behandlinger».

Fredag skrev Fysioterapeuten om at det var full forvirring blant kommunene vedrørende stengning av institutter.

Les saken her

Hun skriver også at Norsk fysioterapeutforbund har tolket retningslinjene dithen at instituttene ikke skal stenge, men fortsatt tilby helsetjenester med mindre kommuneoverlegene i de respektive kommuner sier noe annet.

Norsk fysioterapeutforbund har samtidig sagt at alle gruppebehandlinger, massasjer og gruppetreninger må avlyses.

Bare timer etter at Gerty Lund sendte eposten til Guldvog, kom svaret fra Helsedirektoratet.

Skal ikke stenge

-        Måten dere har håndtert dette på – og føringene dere har gitt – er gode og fornuftige. Det er riktig forstått at begrepet massasje i brevet av 12. mars ikke omfatter individuell behandling hos fysioterapeut. Vi beklager at brevet har gitt grunnlag for misforståelse, skriver seniorrådgiver og jurist Ann-Kristin Wassvik i et svar til forbundsleder Gerty Lund.

Hun skriver også at forbundets råd om å redusere oppfølging av pasienter med mindre akutte behov er å anbefale, blant annet for å hindre at pasienter får nærkontakt med hverandre på venterom.

 Godt å få svaret fra Helsedirektoratet

-        Jeg er fornøyd med at vi omsider har fått svar fra Helsedirektoratet. Jeg er også glad for at vi har tolket retningslinjene i brevet fra 12. mars korrekt. Samtidig beklager jeg at mange av våre medlemmer har vært frustrerte og ikke helt visst hvordan de skulle forholde seg til våre retningslinjer, sier Gerty Lund.

Hun håper svaret fra Helsedirektoratet bidrar til at privatpraktiserende fysioterapeuter blir beroliget, og at det nå er enklere å vite hva de skal gjøre.

Eposten til Guldvog sendte Gerty Lund etter at frustrasjonen fra fysioterapeuter toppet seg på sosiale medier lørdag formiddag. Lund blogget da på fysioterapeuten.no hvor hun blant annet ba fysioterapeuter holde instituttene åpne.

Du kan lese blogginnlegget her.

-        Nå har vi fått svar og min jobb nå er å fortelle det til våre 3.500 medlemmer som driver privatpraksis enten med eller uten driftsavtaler. Jeg håper at alle fysioterapeuter som leser dette, bidrar til å spre informasjonen, sier Lund.

Powered by Labrador CMS