Forbundsleder Gerty Lund inviterte Kjersti Toppe til samarbeid. Toppe sa ja.

Stortingsrepresentant og lege vil ha mer folkehelse – ønsker samarbeid med NFF

Stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp) mener det brukes for lite penger på folkehelse og rehabilitering. Under Arendalsuka tok hun imot utfordringen fra forbundsleder Gerty Lund om samarbeid.

Publisert Sist oppdatert

-Jeg har selv fått innblikk i et prosjekt som viste hvor god effekt fysioterapi har. Jeg husker dessverre ikke hvem og hvor det ble gjennomført, men det var kun et prosjekt som dessverre ikke ble videreført fordi det manglet penger. Det er bare trist, spesielt fordi det ble bevist at fysioterapi førte til færre innleggelser, sa Toppe under et møte om Folkehelse i forbindelse med Arendalsuka.

Hun mener finansering av helsetjenestene er det største hinderet for å få bedre forebyggende tjenester samt mer til rehabilitering.

-I dag fungerer det slik at kommunene får økte utgifter ved å ha en god rehabiliteringstjeneste. Men hvis pasientene blir så dårlige at de sendes til sykehusene og spesialisthelsetjenesten, sparer kommunen penger. Da er det staten som betaler. Det er trist. Det går tross alt av fellesskapets penger uansett, sa Toppe.

- Vi må benytte takstsystemet for å premiere tjenester som trengs, sa Kjersti Toppe.

Hun mener det må være flere standardbehandlinger og tydeligere ansvarsområder. Hun mener også takstsystemet må benyttes mer aktivt, nettopp for å premiere de tjenestene det trengs mer av.

- Det er mange tiltak som kan gjøres. Ett er utvilsomt å ansette flere fysioterapeuter blant annet for å imøtekomme sykepleiemangelen. Både fysioterapeuter og ergoterapeuter kan brukes mer enn i dag. Det vil også sykepleierne tjene på. Da vil flere jobbe i et tverrfaglig fellesskap til beste for pasientene, sa Toppe.

Hun viser til at Senterpartiet - i forbindelse med budsjettbehandlingen på Stortinget - foreslo en egen tilskuddsordning for å øke antallet fysioterapeuter i norske kommuner. Forslaget ble nedstemt.

- Det er selvsagt problematisk at vi stortingspolitikere skal instruere lokalpolitikerne. Jeg har derfor tro på å styrke kommuneøkonomien, sa Toppe.

Forbundsleder Gerty Lund inviterte henne til samarbeid. Toppe tok hjertelig imot invitasjonen.

Tidligere i uken har Toppes partifelle, Per Olav Lundteigen, også takket ja til samarbeid med NFF. Han viste derimot til Kjersti Toppe som den rette personen å snakke med.

-Jeg er fornøyd med at et flertall av de politikerne vi møter på Arendalsuka, ser at fysioterapeuter er viktige for det norske helsevesenet, og at vi tilbyr nødvendige tjenester. Min erfaring fra Arendalsuka er de forstår og ser at folkehelsearbeid og rehabilitering er viktige satsingsområder for å løse presset på velferds Norge i årene som kommer. Samtidig er det urovekkende at flere kommuner velger å fjerne stillinger for å spare penger. Vi trenger derfor drahjelp fra Stortingspolitikerne, for å få et fullverdig fysioterapitilbud, sier Lund.

Powered by Labrador CMS