Oppdatert behandlingsanbefaling ved artrose

Den internasjonale artroseforskerforeningen OARSI har nettopp publisert en oppdatering av behandlingsanbefalingene ved artrose i hofter, knær og polyartrose.

Publisert Sist oppdatert

Kjernebehandlingen, som anbefales for alle med artrose, består kun av ikke-medikamentelle tiltak som pasientinformasjon om artrose, landbasert trening som styrke- eller kondisjonstrening, nevromuskulær trening samt Tai Chi, yoga og vektreduksjon (ved kneartrose). Det nye er at Tai Chi og yoga har kommet inn blant kjernebehandlingen, mens vannbasert trening har fått en lavere, betinget anbefaling i oppdateringen.

Dette skriver Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering (NKRR) på sine nettsider

Kneskinner og ganghjelpemidler ut

Blant andre ikke-medikamentelle tiltak, er kneskinner (ortoser) ikke lengre anbefalt å bruke på grunn av dårlig kvalitet på dokumentasjon av effekt, og ganghjelpemidler har også fått en betinget anbefaling.

Mestringsintervensjoner, kognitiv adferdsterapi, innleggssåler (ved kneartrose) og massasje (ved kneartrose) får en betinget anbefaling, som betyr at det kan være aktuelt for noen.

Betennelsesdempende krem

Av medikamentelle behandlingsalternativer er det kun NSAIDs (betennelsesdempende) krem som er «sterkt anbefalt». Ulike typer av NSAIDs i tablettform har en sterk anbefaling for de som tåler denne typen medisiner, men en svakere, betinget anbefaling for andre.

Paracetamol som tidligere var førstelinje-medikamentet, har nå fått status som «betinget anbefalt ikke brukt» på grunn av manglende dokumentasjon på effekt og fare for bivirkninger. Injeksjoner med kortison (ved kne- og hofteartrose) eller hyaluronsyre (ved kneartrose) har en betinget anbefaling. Opioider blir man sterkt anbefalt ikke å bruke grunnet fare for avhengighet.

Ikke stamcelleterapi

Andre tiltak som stamcelleterapi og plateberiket plasma (PRP) anbefales sterkt å ikke bruke fordi dokumentasjonen som foreligger er av svært dårlig kvalitet.

Les mer på NKRRs nettsider.

Powered by Labrador CMS