Nordiske fysioterapeuter må søke norsk autorisasjon

Ferdig utdannede fysioterapeuter med utdanning fra et annet nordisk land, som ønsker norsk autorisasjon, bør søke så snart som mulig, opplyser Helsedirektoratet.

Publisert Sist oppdatert

Bakgrunnen for oppfordringen er en nylig revidert nordisk avtale, som innebærer at søkere vil bli behandlet etter EØS-regelverket når avtalen trer i kraft. Avtalen har eksistert i mange år og regulerer gjensidig godkjenning av helsepersonell.

Må ha autorisasjon

Ifølge Helsedirektoratet må hele utdanningen være fullført og bestått før du søker. Du må også ha fått utstedt vitnemål og sørget for å få autorisasjon i landet der du har studert fysioterapi.

Den såkalte Arjeplog-avtalen trer formelt i kraft en måned etter at den er endelig godkjent av alle de nordiske landene. Det er foreløpig uklart når det skjer.

Fra det tidspunktet vil de som søker autorisasjon som helsepersonell i Norge med grunnlag i autorisasjon fra et annet nordisk land, bli behandlet etter EØS-regelverket, og ikke etter den nåværende nordiske overenskomsten, opplyser direktoratet.

Nye krav for turnus

Helsedirektoratet varslet i desember at dette blant annet vil berøre de som trenger turnustjeneste for å få autorisasjon i Norge som fysioterapeut. Her er det kommet inn nye krav sammenlignet med den nåværende avtalen.

-Helsedirektoratet vil kunne prioritere rask behandling av søknader etter bestemmelsene i nåværende overenskomst. Vi minner om at forutsetningen for at nordisk-utdannede fysioterapeuter skal få søknaden vurdert etter nåværende overenskomst er at søkeren også har nordisk autorisasjon. Det er derfor viktig å ha skaffet seg dette på forhånd, understreker direktoratet.

Powered by Labrador CMS