Illustrasjonsfoto: colorbox.com
Illustrasjonsfoto: colorbox.com

Bakterier bak barneleddgikt?

Bakterier funnet i kjeveleddet hos pasienter med barneleddgikt kan endre behandlingen av sykdommen.

Publisert

Nye studier har påvist en rekke bakterier i kjeveleddet hos pasienter med barneleddgikt. Det er Heming Olsen-Bergem som har gjort funnene via sitt doktorgradsarbeid ved Det odontologiske fakultet, Universitetet i Oslo, ifølge Dagens Medisin.

Ukjent utløser

– Det er mange måter å behandle leddgikt på, men vi vet lite om hva som utløser den, sier Olsen-Bergem til avisen.

Dersom bakteriene som er funnet gjennom studien viser seg å forårsake sykdommen, vil det få konsekvenser for behandlingen. Ny forskning viser at det ikke alltid er immunforsvaret som utløser leddgikt. Bakterier kan trigge immunforsvaret til å sette i gang betennelsen, og dermed også leddgikten.

Alternativ til kortison

Tretti pasienter med barneleddgikt har fått leddvæsken i kjeveleddene analysert, og bakterier ble funnet hos to tredeler av dem. Totalt fjorten ulike bakterier er identifisert av forskerne.

Som et alternativ til kortisonbehandling, ble leddvæsken fjernet. På denne måten ble betennelsesstoffene skyllet vekk, og kroppen fikk mulighet til å produsere ny væske.

Sammenlikninger som ble gjennomført viste at det ikke var forskjell mellom behandling med kortison og skylling hos flere av pasientene.

Olsen-Bergems har også publisert følgende i forbindelse med doktorgraden:

International Journal of Oral and Maxillofacial Surgery, 2015 (LENKE)

International Journal of Oral and Maxillofacial Surgery, 2014 (LENKE)

Endocrionology & Metabolic Syndrome, 2014 (LENKE)

Powered by Labrador CMS