- Er barnefysioterapeuter for usynlige, spør Henriette Paulsen. Foto: Privat.

Liten kunnskap om fysioterapi årsak til at foreldre velger alternativ behandling?

Foreldre som velger alternativ behandling til sine barn fremfor barnefysioterapi, gjør det fordi de ikke vet hva vi kan tilby, mener Henriette Paulsen.

Publisert Sist oppdatert

- Jeg har ofte undret meg over at foreldre kontakter alternative behandlere for å få bukt med ulike problemer for sine spedbarn, før de kontakter en fysioterapeut med spesialkompetanse på barn. Min hypotese er at de gjør det, fordi de ikke vet hva barnefysioterapeuter jobber med eller hvordan de enkelt kan få en konsultasjon. Vi markedsfører oss ikke like godt som for eksempel kiropraktorer, sier Paulsen.

Hun jobber til daglig som spesialfysioterapeut ved Sykehuset i Vestfold og er blant annet fagkoordinator for seksjon barn/kvinne. Paulsen driver også bloggen fysioforbarn.no

Hun reagerer etter at Amagasinet har avdekket at hele 40.000 norske barn hvert år sendes til alternative behandlere av sine foreldre.

- Jeg tror dessverre vi må erkjenne at vi er for dårlige til å fortelle hva vi som fysioterapeuter gjør, hvem som kan ha nytte av vår behandling og hvorfor pasienter eller foreldrene til pasienter bør kontakte oss, sier Paulsen.

På tide at vi markedsfører oss bedre

Hun mener ansvaret ligger hos fysioterapeutene, og at det ikke er fastleger eller helsesykepleiere som er proppen.

- Min erfaring er at de anbefaler oss, men samhandlingen kan i mange tilfeller bli bedre og mer brukervennlig. Vi må synliggjøre oss i det tverrfaglige teamet samt ute i samfunnet, sier Paulsen.

Hun mener det nå er på tide at barnefysioterapeuter spesielt, og fysioterapeuter generelt, blir flinkere til å markedsføre seg. Det betyr å spre budskap på sosiale medier, dele og like andres innlegg samt for eksempel skrive meningsinnlegg i landets små og store aviser. 

Selv har hun startet bloggen fysioforbarn.no nettopp for å synliggjøre hva barnefysioterapeuter jobber med.

- Dessverre er de fleste som følger meg der, barnefysioterapeuter. Jeg ønsker å nå foreldre med barn, men har ikke lykkes med det i like stor grad. Målet er at foreldre som googler en problemstilling, finner svaret hos en fysioterpaeut, sier Paulsen.

Barnefysioterapeuter til stor nytte

Hun mener det er viktig at fysioterapeuter er synlige og tydelige. Fysioterapi som fag må komme godt frem, fordi det har stor nytteverdi både for voksne og barn.

Paulsen mener blant annet spedbarn med ulike utfordringer som krever tidlig intervensjon bør sendes til fysioterapeut allerede når de er 2-4 uker gamle. Da er mulighetene større for å få et optimalt resultat.

- Jeg undrer meg over hvorfor mange foreldre kontakter kiropraktor med sin nyfødte, og ikke fysioterapeuten på helsestasjonen.  Det må bety at for få vet om oss. Det er trist, spesielt fordi kompetansen på barnefysioterapeuter i Norge er høy. Tilbudet på helsestasjoner og i det private er bra og dessuten er det gratis, sier Paulsen.

Hun spekulerer i om enkelte er redde for å markedsføre seg av frykt for at de ikke har kapasitet til å følge opp spedbarna og foreldrene. Hun tviler på at det er et reelt problem.

- Ingen avviser foreldre med spedbarn, selv om vi har lange ventelister, sier Paulsen.

Hadde valgt kiropraktor

Informasjonssjef Ola Lillenes ved Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM), tror han ville ha valgt kiropraktor fremfor fysioterapeut, hvis barna hans hadde hatt utfordringer da de var små. Det rett og slett fordi han oftere hører om kiropraktorer som hjelper barn, enn fysioterapeuter som gjør det. 

- Vi har ingens studier som viser hvorfor foreldre velger alternative behandlere fremfor fysioterapi. Studier om andre sykdommer og utfordringer viser at vi ikke bevisst velger bort medisinsk helsetilbud, men søker alternativ behandling når vi ikke blir helbredet. At foreldre ikke velger fysioterapi, tror jeg skyldes manglende kunnskap, sier Lillenes.

Les også: Sover lenger, skriker uavbrutt i flere timer og har tarmproblemer etter alternative behandlinger.
Powered by Labrador CMS