Sammenheng mellom røyking og Bekhterevs sykdom

Røykere har dobbel så høy risiko for å utvikle Bekhterevs sykdom, viser ny studie. 

Publisert

– Vi vet allerede at hvis man har Bekhterevs sykdom og røyker, så forverres sykdommen raskere. Nå ønsket vi å finne ut om røyking før man får diagnosen, kan bidra til å øke risikoen for å få sykdommen, sier Vibeke Videm, professor i immunologi ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) og overlege ved Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved St. Olavs hospital, til Dagens Medisin.  

Økt risiko 

Fra tidligere studier er det kjent at røyking øker risikoen for utvikling av leddgikt. Forskerne ønsket å finne ut om dette også var tilfellet for Bekhterevs sykdom. Bekhterevs er en kronisk revmatisk betennelse, og rammer først og fremst ryggen, bekkenet og brystkassen. I underkant av en prosent av befolkningen rammes av sykdommen. 

Forskerne brukte data fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT). Data fra HUNT2 (1995-1997) og HUNT3 (2005-2008) ble sammenlignet. Totalt hadde 107 personer fått diagnostisert Bekhterevs i løpet av årene mellom de to undersøkelsene. Disse ble sammenlignet med resten av utvalget på ca. 35.000 personer. Studien ble publisert i Journal of Rheumatology i august. 

– Fordi vi har en såpass stor undersøkelse, kan vi oppdage sammenhenger som ellers ikke er så lette å finne, sier Videm til nettstedet.  

Fulgte utviklingen

Hovedfunnet var at røyking hadde sammenheng med utvikling av Bekhterevs. 

– Vi så at dersom man røyket ved HUNT2, hadde man nær dobbel så høy risiko for å utvikle Bekhterevs i tiden frem til HUNT3. Hvis man hadde røyket tidligere i livet, men sluttet, påvirket ikke dette risikoen for å få sykdommen, sier Videm.

Saken ble først omtalt i Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS