Bremser studentopptaket i Danmark

Fra 2008 til 2014 steg antallet studenter som ble tatt opp ved fysioterapiutdanningene i Danmark med ca. 45 prosent. Nå har utdanningsministeren satt på bremsen.

Publisert Sist oppdatert

Bakgrunnen er at stadig flere danske fysioterapeuter har problemer med å få seg jobb etter endt utdanning, skriver fysio.dk.

Den danske utdanningsministeren har derfor vedtatt at skolene, med et par mindre unntak, ikke skal øke opptaket i en situasjon med økende ledighet. Antallet studenter som tas opp bør derfor holdes uendret.

Fornøyd DF-leder

Forbundet Danske Fysioterapeuter (DF) har i flere år forsøkt å gjøre politikere og myndigheter oppmerksom på den sterke økningen i opptaket til fysioterapiutdannelsen. Nå ser det ut til at arbeidet har gitt resultater. Leder Tina Lambrecht er svært fornøyd med beslutningen.

- Etter en årrekke med stigende opptak av fysioterapistudenter vil utdannings- og forskningsministeren nå holde opptaket på samme nivå. Det er bra at noen lytter, sier Lambrecht i en kommentar på DFs nettsider, fysio.dk.

- Ledigheten vil øke

I et debattinnlegg i Jyllandsposten nylig skrev Tina Lamdrecht at de største kullene fysioterapistudenter ennå ikke er ferdige.

- Likevel er hver fjerde nyutdannet fysioterapeut arbeidsledig etter seks måneder. Framskrivninger for sysselsetting i regionene viser at det allerede de kommende årene er utsikt til sterkt stigende ledighet. Til tross for dette har flere fysioterapiutdanninger søkt om å få øke opptaket av studenter, skrev forbundslederen.

Utdannings- og forskningsminister Esben Lunde har invitert DF til dialog om det framtidige opptaket av studenter. Det er et møte Tina Lambrecht ser fram til:

- Ingen kan være tjent med å utdanne unge mennesker til ledighet, sier Lambrecht til fysio.dk.

Norske studenter

Fysioterapiutdanningen i Danmark har lenge vært attraktiv for nordmenn. Undervisningsåret 2013/2014 studerte 329 nordmenn dette faget i Danmark (Kilde: Lånekassen).

Powered by Labrador CMS