Illustrasjon: colourbox.com
Illustrasjon: colourbox.com

Trening mot funksjonstap hos demente

Fysisk aktivitet og trening kan virke forebyggende mot funksjonstap hos demente.

Publisert Sist oppdatert

Det er utviklet nye retningslinjer for fysioterapi til demente i Danmark. En oppsummering av forskning på feltet viser at fysioterapi kan forebygge funksjonstap og ha positiv effekt på muskelstyrke, kondisjon, balanse og ADL, ifølge fysio.dk.

Doktorgrad

Retningslinjene er utarbeidet av fysioterapeut Nanna Aue Sobol, som har sett på effekten av trening hos pasienter med demens i arbeidet med sin doktorgrad.

Arbeidet var del av et større prosjekt kalt ADAX, som er et samarbeid mellom åtte demensklinikker, Institut for Idrætsmedicin på Bispebjerg Hospital og utenlandske samarbeidspartnere.

Sobol fant at kondisjonstrening har effekt ut over de fysiske parameterne hos demente. Den virker også inn på adferden til pasientene.

Andre studier har ikke funnet samme effekt som Sobol. Man vet ennå ikke hvilken form for trening som gir effekt på kognitive funksjoner, ifølge forskeren.

Veiledet trening

- Selv om vi mangler studier på området, er det ingen tvil om at demente bør tilbys veiledet trening allerede i tidlig fase av sykdommen, sier Sobol til fysio.dk.

Hun underbygger dette med at demente ofte viser mangel på initiativ, og at flere allerede tidlig i sykdomsforløpet opplever funksjonstap, nedsatt muskelstyrke og ganghastighet, og dårlig balanse.

- For disse kan trening helt klart utgjøre en forskjell, og bidra til å bremse utviklingen som til slutt gjør pasientgruppen pleietrengende, sier Sobol.

Retningslinjene finner du her.

Powered by Labrador CMS