Helsedirektoratet har avpublisert Nasjonal retningslinje for diagnostisering og behandling av voksne med depresjon fra 2009. Det er usikkert om det kommer en ny versjon

Trekker retningslinjer for behandling av depresjon

Helsedirektoratets Nasjonal retningslinje for behandling av depresjon er ikke lenger tilgjengelig på nett. Årsaken skal være at den er vurdert utdatert.

Publisert Sist oppdatert

Dokumentet Nasjonal retningslinje for diagnostisering og behandling av voksne med depresjon i primær- og spesialisthelsetjenesten ble utarbeidet i 2009, og har vært tilgjengelig på nett siden da. Helsedirektoratet valgte nylig å avpublisere retningslinjen, og oppgir på sine nettsider at dette skyldtes at versjonen var utdatert.

Flere nye terapiformer og legemidler

Til psykiskhelse.no forklarer Lars Lien, psykiater og leder av Norsk psykiatrisk forening, at det var forventet at retningslinjen ble avpublisert.

- Vi har mange nye terapiformer og legemidler. Vi har også fått nye diagnostiske manualer ICD-11 og DSM-5, sier han til nettstedet.

Lien forklarer at synet på depresjon har endret seg mye de siste årene. Han viser vurdering av alvorlighetsgrad, og forteller at det i den avpubliserte retningslinjen lå en fare for overbehandling.

- En mild depresjon går stort sett over av seg selv.

Fysisk aktivitet inn i eventuell ny versjon

I saken viser Lars Lien til en god dokumentasjon for fysisk aktivitet og trening i behandlingene av depresjon, noe han mener må inn i en eventuell ny versjon.

Ifølge psykiskhelse.no er det ikke bestemt om det kommer en ny retningslinje for for diagnostisering og behandling av voksne med depresjon. Det skal blant annet avhenge av innspill i etterkant av avpubliseringen.

Les hele saken på psykiskhelse.no.

Powered by Labrador CMS