Intervalltrening mot diabetes

Type 2-diabetikere har mest nytte av å trene intervaller sammenlignet med moderat trening, viser en ny NTNU-studie.

Publisert Sist oppdatert

Forskningsresultatene er publisert i tidsskriftet Journal of the American College of Cardiology tirsdag.

Type 2-diabetikere som drev 4x4-intervalltrening i tolv uker forbedret både hjertefunksjon og kondisjon langt mer enn pasienter som trente moderat etter myndighetenes anbefalinger, viser studien.

– Studien bekrefter at trening er viktig for å opprettholde og forbedre hjertefunksjonen hos personer med type 2-diabetes som har redusert hjertefunksjon. Trening med høy intensitet, som intervalltrening, øker muligheten for at du kan få effekt på hjertefunksjon, forklarer stipendiat Siri Marte Hollekim-Strand til NRK.

Studien var et doktorgradsprosjekt for Cardiac Exercise Research Group (CERG) ved NTNU.

Intervaller mest effektivt

Opp mot 400.000 nordmenn har type 2-diabetes.

I studien har Hollekim-Strand og hennes kolleger undersøkt om høyintensiv trening med 4x4-intervaller kunne reversere diastolisk dysfunksjon blant diabetespasienter.

Resultatet av studien var at slik intervalltrening viste seg å være den mest effektive for hjertet til deltakerne. Dobbelt så mange fikk effekt på hjertefunksjonen med høyintensitetstrening, sammenlignet med moderat intensitet, ifølge Hollekim-Strand.

I tillegg til forbedret hjertefunksjon gav også intervalltrening større forbedringer i oksygenopptak enn moderat trening. Bare testdeltakerne som trente 4x4-intervaller reduserte langtidsblodsukkeret og kroppsmasseindeksen (BMI) signifikant.

Saken ble først omtalt på hjertebloggen www.UNIKARD.org. Les saken på deres bloggside og på nrk.no.

(oppdatert 24.10.14 kl. 10:35).

Powered by Labrador CMS