Illustrasjonsfoto: colorbox.com
Illustrasjonsfoto: colorbox.com

Fotball mot benskjørhet

En dansk doktoravhandling slår fast at fotballtrening styrker skjelettet, også hos eldre menn som behandles for prostatakreft.

Publisert

Bivirkninger av kreftbehandlingen kan føre til benskjørhet hos denne pasientgruppen, men fysioterapeut Jacob Uth, tilknyttet Universitetshospitalernes Center for Sundhedsfaglig Forskning, har via sitt doktorgradsarbeid bevist at fotballtrening kan være løsningen, ifølge Videnskap.dk.

Kraftig forbedring

Mennene i Uths studie trente fotball regelmessig i 32 uker, og resultatet er en benstruktur som fremstår to til fire år yngre. Dette er bemerkelsesverdig, da menn som behandles for prostatakreft normalt får svakere skjelett som følge av antihormonbehandling.

En stor del av pasientene får denne hormonbehandlingen for å senke testosteronnivået i kroppen, og behandlingsmedaljens bakside er at den kan føre til avkalking av skjelettet som igjen kan medføre utvikling av benskjørhet.

Lite studert

Mens det er gjort en rekke studier på treningens effekt på skjelettet hos friske personer, er det svært få som har undersøkt effekten av trening på benvevet hos pasienter med prostatakreft.

Uth finner det spesielt interessant at man via fotballtrening har klart å øke benmineraltettheten. Han forsvarte sin doktorgrad 17. november på Københavns Universitet, og studien er beskrevet i to vitenskapelige artikler som er publisert i European Journal of Applied Physiology og Osteoporosis International.

Powered by Labrador CMS