Ny norsk studie om dopingbruk

Norske menn rekrutteres til dopingbruk med et ønske om å forme egen kropp og eget selvbilde.

Publisert

I en ny rapport har Ola Røed Bilgrei, rådgiver ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS), dybdeintervjuet 15 norske menn som alle har erfaring fra minimum én steroidekur. De fleste hadde imidlertid tatt flere, og enkelte brukte også andre dopingmidler.

Bilgrei fant tre sentrale historier han mener kan beskrive rekrutteringen til dopingbruk:

  • Doping som vei ut av et tungt rusmiddelbruk
  • Doping som redskap i en kriminell karrière
  • Doping som del av en kroppsbyggingssubkultur

Vanlige liv

Den dominerende historien i intervjuene var den siste. Personer i kroppsbyggermiljøet som i stor grad levde vanlige liv, med jobb eller studier, familie og barn. De tok avstand fra narkotika og alkohol, var opptatt av sunt kosthold, dietter og trening. Samtidig brukte de store mengder steroider.

Bevisste handlinger

Ifølge Bilgrei er det gjennom slike prosjekter mulig å tolke informantenes bruk av steroider som aktive og bevisste handlinger, rettet mot å skape en identitet.

- Meningen som lå til grunn for steroidbruken varierte mellom de ulike brukergruppene, men samtidig er det mulig å se hvordan historiene i stor grad dreide seg rundt et syn på egen kropp som noe symbolsk og identitetsdannende, med en klar funksjon i deres selvpresentasjon, sier Bilgrei.

I den nye rapporten fra SIRUS kommer det frem at råstoff importeres billig fra Kina. Produksjonen foregår i Norge, og til en svært lav kostnad.

Fortjenesten i den norske dopingøkonomien er svært høy. Internettfora fremstår som avgjørende nettverk for kjøp og salg.

Les mer på Aftenpostens nettsider.

Last ned rapporten her.

Powered by Labrador CMS