- Effektiv trening er ingen motesak

Ifølge førsteamanuensis ved NTNU, Eivind Wang, har oppskriften på god trening vært omtrent den samme i 15 år. 

Publisert Sist oppdatert

Forskningen han og kollegene ved det medisinske fakultet har gjort, viser at alle bør drive utholdenhets- og styrketrening. Wang kaller utholdenhetstrening for hjertetrening, og foreslår løping eller gange i motbakke som treningsform, gjerne intervalltrening.

- Det som er god trening for helsa, har sklidd over i det som er trendy og gøy. Det kan få alvorlige konsekvenser i form av store skader. For noen står det mellom liv og død, sier Wang til adressa.no. (Krever innlogging).

For å være treningsekspert, mener Wang at høyere utdanning, som bachelor- eller mastergrad innen trening, er et minstekrav.

- I jungelen av såkalte treningseksperter er det svært vanskelig å nå frem med hva god trening faktisk er, sier han.

Effektiv intervall

Selv har Wang doktorgrad i treningsfysiologi. Han er skeptisk til eksempelvis både yoga og crossfit som effektiv treningsmetode.

- Trening som ikke belaster hjertet virker ikke på utholdenhet i et helseperspektiv. Yoga har altfor lav intensitet. I crossfit er belastningen altfor stor i feil fase av bevegelsen, noe som kan være svært skadelig. Ingen hjertetrening er mer effektiv enn fire gange fire intervall-løping, sier forskeren.

Wang mener at regelmessig trening burde være et krav til alle nordmenn.

- Trener vi ordentlig, vil vi belaste helsesektoren langt mindre enn i dag, samtidig som vi lever lenger og får økt livskvalitet, sier han til adressa.no. (Krever innlogging).

Powered by Labrador CMS